Skip to content

1963 Cerknica – Blagovnica

13. 02. 2014

140115343 Fotograf se je postavil pred Meletovo hišo ob Cesti 4. maja in naredil to fotografijo. Na razglednici je posnetek, ki ga je po vsej verjetnosti neko popoldne naredil Jože Žnidaršič st. in prikazuje povojni center Cerknice.

Datum na žigosani znamki, če sem ga pravilno prebral, kaže leto 1968, vendar menim, da je bila fotografija posneta prej, okrog leta 1963. Na dan fotografiranja je bil najbrž praznik, saj na stari blagovnici na levi strani in na poslopju socialnega zavarovanja v ozadju plapolajo slovenske in jugoslovanske zastave. Ker so kostanji pri spomeniku zeleni, ta praznik najbrž ni bil 1. maj, za Dan borca 4. julija so pa ljudje preveč oblečeni.

140115343-001Ljudje na fotografiji se zavedajo, da jih bo fotograf slikal. Vendar nismo nikogar prepoznali, pa kako bi jih, saj že otroci s te fotografije danes rinejo proti šestdesetim.

V delu trgovine, ki ga prikazuje segment, je bila železnina. Pred trgovino sta kovinski stojali za dvokolesa, saj je bilo takrat zelo, zelo malo osebnih avtomobilov. Prostor pred staro blagovnico še ni bil asfaltiran. Tukaj so ustavljali avtobusi v smeri proti Rakeku. Na Cesti 4. maja pa se vidijo konjske fige.

140115343-002Na prostoru pred trgovinami je parkiran kamion slovenske izdelave TAM 4500, ki je bil izdelan v Tovarni avtomobilov v Mariboru. Prvo vozilo, ki je bilo po drugi svetovni vojni izdelano v tej tovarni, je bil tovornjak imenovan Pionir. To vozilo je bilo narejeno po češki licenci.

V petdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bila sklenjena licenčna pogodba med Tamom in zahodnonemško firmo Klöckner-Humboldt-Deutz (KHD), po kateri je začel Tam izdelovati motorje za tovornjake z nosilnostjo 4,5 t. Prve motorje, narejene po licenci KHD, so vgradili v vozila TAM 4500.

140115343zLidija pošilja na hrbtni strani stare razglednice pozdrave iz Cerknice Slavici z Jesenic.

Kraj: Cerknica
Datum: 1963
Avtor: neznan, verjetno Jože Žnidaršič
Zbirka: Leon Melink
Skenirano: 15. 1. 2014
Oblika: razglednica

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: