Skip to content

1955 Rakek – Mehanična delavnica

22. 02. 2014

140116356Slika je nastala, v sončnem poletnem dnevu, sence so kratke, kar pomeni, da je bilo sonce najvišje in da je ura okoli poldne.

Leta 1955 si je Anton Ilenič uredil mehanično delavnico na Rakeku, ki stoji in obratuje še danes. V njej popravlja avte že tretja Ileničeva generacija in mislim, da tudi ta ne bo zadnja. Po delavnici se imenuje tudi dolg ovinek na Partizanski cesti, ki poteka ob delavnici in mu Rakovčani pravijo kar “Ileničev ovinek”. Delavnica je od zunaj ostala prav taka, sicer z manjšimi predelavami – na desni strani je danes prizidek.

Leta 2000 je na platoju pred delavnico glasbena skupina Čuki posnela videospot za pesem “Sreča me je zapustila”.

Anton Ilenič je bil v prvi vrsti najprej avtoprevoznik. Po takratni navadi so prevozniki pretežno sami popravljali in vzdrževali svoje tovornjake. Najprej so bile to garaže in delavnice za lastne tovornjake. Ko pa se je število avtomobilov povečevalo, so začeli “šraufati” vozila tudi drugim in tako so rastle mehanične delavnice. Delavnico na tej sliki je Anton Ilenič zgradil na novo.Anton je zelo hitro začel poleg avtomobilov popravljati in krpati tudi gume. Danes si vulkanizerji pri popravilu pnevmatik pomagajo z vrsto naprav ter pripomočkov, tako da je delo lažje in hitrejše. Včasih je bil postopek snemanja pnevmatike s platišča pravo garanje. Najprej jo je bilo treba ločiti od platišča, to se je počelo tako, da se je med platišče in pnevmatiko zabijalo leseno zagozdo ali “kajlo”. Ko se je pnevmatika ločila od platišča, je prišlo na vrsto montirno železo oziroma pajsar ali “montirajzel”. Vsaj dva sta bila potrebna za to opravilo, pa dosti moči in prakse. Ko se je pnevmatiko nameščalo nazaj na platišče pa je bilo treba paziti še na ventil, saj se ga je med nameščanjem lahko hitro odtrgalo in “hajd jovo na novo”. To je le nekaj takih opravil, ki so jih starodobni vulkanizerji občutili in za njih danes skoraj ne vemo več. Čeprav po prestanem električnem mrku v letošnji zimi tudi o tem nisem čisto prepričan.

Tudi sam sem nekajkrat peljal avto v popravilo k njim. Najbolj mi je ostala v spominu zgodba z zvitim platiščem mojega Citroena VISE. Tako zvito platišče bi danes romalo direktno v smeti. Meni pa je takrat Srečo rekel, da se bo s platiščem “pozabaval” njegov oče Anton, ki takrat ni več tako aktivno delal v delavnici. In res, platišče je bilo, kljub hudi poškodbi poravnano “u nulo” in še naprej uporabno. Če ga ne bi takrat popravili, bi moral ponj v Italijo, saj so se rabljeni deli večinoma nabavljali prav na tamkajšnjih avtoodpadih. Stari “majstri so bili kunštni” in so poznali polno praktičnih trikov. S tem so si že od nekdaj pomagali, saj trgovin z nadomestnimi deli ni bilo veliko. Zato se je veliko okvarjenih delov vozil popravilo in se jih je zavrglo šele, ko so bile vse možnosti za popravilo izčrpane.

140116356-001Na platoju pred delavnico stoji tovornjak Berliet Antona Ileniča, s katerega je sneto zadnje kolo. Najverjetneje je šlo za “gumidefekt” saj pnevmatiko ravno pumpajo.

140116356-002Z leve:

 • Anton Ilenič,
 • neprepoznan fant Dušan Klančar1,
 • Alojz Klančar,
 • neprepozana sta tudi možakar na kolesu in možakar, ki pumpa gumo.

Slovarček:

 • kunšten: bister, pameten, učen,
 • gumidefekt: počena guma,
 • montirajzen: pajsar, montirno železo,
 • kajla: zagozda.

Viri:

 • Srečo Ilenič, Rakek


1 Dopolnjeno 3. 11. 2014

Kraj: Rakek
Datum: 1955
Avtor: neznan
Zbirka: Srečo Ilenič
Skenirano: 16. 1. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. medvedd permalink
  1. 11. 2014 17:27

  Fant v kratkih hlačah, ki ga med pripravo prispevka nisem prepoznal, je Dušan Klančar, sin Alojza Klančarja, ki je tudi na sliki.

Trackbacks

 1. 1950 Rakek – Petdeseta leta | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: