Skip to content

1958 Stari trg – Tone s kolesom

6. 03. 2014

1402127441958 Tone na kolesu

Kratkohlačnik Toni je imel kakšne štiri leta, ko je ponosno poziral na kolesu, verjetno na domačem dvorišču v Starem trgu. Urejena oprava in bele žabe namigujejo na nedeljski ali prazničen dan. Čeprav je kolo videti precej švohceno, je zagotovo zdržalo precej preizkušenj. Kot tudi glava brez čelade. Ko so sčasoma odstranili ta male koleščke, so nas starejši, držeč za sedež, morda še parkrat postopoma spuščali, potem pa nas prepustili lastni spretnosti in iznajdljivosti. Posledica nerodnosti so bila razbita kolena, kakšna buška in včasih jok – kaj hujšega pa ne.

Ne razločim prav dobro ozadja, me pa precej spominja na naš borjač z velikimi majavimi lesenimi vrati v skednju, ki so bila prav priročna za vajo ustavljanja. Prvič je bilo precej pretresljivo in boleče, drugič sem se uspela obdržati na nogah, čeprav je kolo zletelo počez po tleh, tretjič pa mi je že uspelo pravočasno zabremzati, da se ni ponovila boleča lekcija.

1402127411969 Tone atlet

Tone se je leta 1969 z družino preselil v Cerknico, kjer je pri pouku telesne vzgoje učitelj Franc Popek kaj hitro prepoznal njegov veliki športni talent in ga pričel vzpodbujati k metu kopja. Tone je imel tako silovit sunek, da je v srednji šoli dvema sošolcema polomil zapestje, ko sta pri rokometu poskušala ubraniti njegov strel. Izšolal se je za lesarskega tehnika in se zaposlil na Brestu. Punčare smo prav rade hodile na šolsko igrišče opazovat njegovo elegantno vadbo. Za druženje pa ni bilo prav veliko časa, saj je Tone živel med službo, treningi in tekmovanji.

Od tu dalje gre Tonetova športna kariera samo še navzgor.

Pod okriljem atletskega kluba Olimpija je udejanjil talente, ki jih je nosil v sebi. Tovariški, skromen, prizadeven in s posluhom za trenerjeve strokovne nasvete se je razvil v metalca kopja z izvrstno, če ne kar idealno tehniko. Z gibalno skladnostjo in vrhunsko izkoriščenostjo vseh svojih telesnih zmožnosti, z zbranostjo in voljo je nadomeščal vse tisto, kar so drugi morda dosegali z večjo telesno močjo.

 • Šabac: 11. julija: Zalarjev uspeh – Na državnem prvenstvu za mlajše mladince je Tone Zalar (Partizan Cerknica) vrgel kopje 68,42 m in tako izboljšal državni in republiški rekord.
 • Šabac: 12 – Zadnji dan posamičnega prvenstva Jugoslavije za mlajše mladince v atletiki na novem mestnem stadionu v Šabcu je bilo doseženih nekaj rekordov. Zlasti se je odlikoval mladinec Partizana iz Cerknice Tone Zalar, ki je vrgel kopje 68,42 m daleč.
 • Okrepitve iz Cerknice: Ljubljana, 31. – Atleti Olimpije so v svoje vrste vključili nekaj novih obetajočih imen, …, iz TVD Partizan Cerknica pa metalec kopja Tone Zalar. Z njegovim trenerjem Francem Popkom je bil sklenjen dogovor o trajnejšem in plodnejšem obojestranskem sodelovanju.
 • Omladinska atletska reprezentacija Slovenije vratila se iz Italije sa međunarodnog troboja: U konkurenciji omladinaca iznenadio je 19-godišnji Zalar iz Cerknice (sada član Olimpije), koji je u zadnjem hicu kopljem »prebacio« favoriziranog Talijana i sa rezultatom 68,92 osvojio 1. mjesto.
 • Zalar pobjedio na 26. međunarodnom mitingu u Innsbrucku – Zalar je bacio kopje 70,10 metara.
 • Trst Zalarju – na tržaškem občinskem stadionu na 11. memorialnem atletskem mitingu po dveh letih spet zmagal Tone Zalar, ki je vrgel kopje 71,36 m.
 • Zalarjeva zmaga v Innsbrucku na velikem mednarodnem atletskem mitingu v metu kopja z natanko 72 m.
 • Otvoritveni mednarodni atletski miting v Novi Gorici, 19. aprila: Zalar 72,30.
 • Rekord z novim kopjem: Član AK Olimpije Tone Zalar, ki je na finalu pokala v Beogradu zasedel drugo mesto, je prvič metal novo kopje in že v prvem metu z 71,28 izboljšal štirinajst let star državni mladinski rekord 70,09, v zadnjem poizkusu pa je bil še boljši – rekord je pomaknil na 72,62.
 • Zalar zmagal v Avstriji, Ebensee, ob otvoritvi atletskega štadiona z 76,62 m.
 • 20. 7. 1981 Subotica – 37. člansko atletsko prvenstvo Jugoslavije … po razburljivem boju z letos najzanesljivejšim jugoslovanskim metalcem kopja Tonetom Zalarjem (Olimpija). Zalar je prišel v vodstvo že s prvim metom 75,86 m … v četrti seriji popravil na 76,60, v petem metu 77,66.
 • Luzziana Vinazza 25.4. – 10. mednarodni miting, odličen Zalar 78,54 m …
 • Mednarodni atletski miting za Handžekovićev pokal, Karlovac, 4. junija: … V metu kopja je zmagal Zalar (Olimpija) z 78,92 m, kar je najboljši dosežek njegove dotedanje kariere …

Tonetova mama je bila tista, ki je vestno izrezovala športne novice iz dnevnega časopisja, vendar so skrbno shranjeni časopisni izrezki brez letnic. Če pa jih poskušamo razvrstiti po Tonetovih doseženih rezultatih, dobimo približen opis njegove kariere. V maminem albumu je tudi nekaj posnetkov Toneta v elementu, vendar so žal preslabe kakovosti za objavo.

Klubu in sebi v veselje, sebi pa tudi v uteho je metal kopje daleč, daleč; prestajal ob vadbi in na tekmovanjih velike napore vrhunskega športnika ob resnih znamenjih sladkorne bolezni, ki mu je omejevala šport in življenje. Mama mu je prekuhavala in pripravljala sterilne sete, ki jih je moral Tone vedno in povsod nositi s sabo za lajšanje zdravstvenih težav. Zdravniki so mu resno odsvetovali ukvarjanje s športom, ampak Tone je v športnem boju s samim seboj pogosto presegal samega sebe in živel dalje uporno, ob opori in skrbi svojih bližnjih. Atletsko pot mu je leta 1983 prekinila slepota, nekaj let kasneje pa mu je usodna bolezen dokončno prekinila življenjsko pot. Tone Zalar je bil uporni atlet, ki mu v njegovi usodi ni primere. Prav je, da se ga spomnimo.

Slovarček:

 • švohceno: šibko, slabotno
 • parkrat:nekajkrat
 • borjač: dvorišče
 • zabremzati: zavreti, pritisniti zavoro
 • v elementu: pri metu kopja
 • punčare: dekleta

Kraj: a.) Stari trg, b.) nekje na tekmovanju v Italiji
Datum: a.) 1958, b.) neznano
Avtor: neznan za obe fotografiji
Zbirka: Dušan Zalar
Skenirano: 12. 2. 2014
Oblika: dve fotografiji
3 komentarji leave one →
 1. Breda permalink
  6. 03. 2014 08:40

  Res omembe vreden članek, Ponosna sem, da sem Toneta poznala.

 2. medvedd permalink
  6. 03. 2014 14:28

  Tudi jaz se spomnim Toneta in njegovih treningov pred cerkniško osnovno šolo. Sam nisem prav športni tip, vendar mi je njegova športna pot ostala v spominu. Kakor se je on predajal športu, kaj drugega kot takih uspehov ni bilo za pričakovati. Spomnim pa se tudi njegove bolezni in žalostnega konca njegove športne poti ter prehitre smrti. Metka, v tem prispevku si zelo lepo in jedernato si opisla njegovo športno pot in prav je tako. Taki ljudje in ne bodo nikoli utonili v pozabo, s pomočjo takih prispevkov pa bodo o tem seznanjene tudi mlajše generacije. Tudi meni je v čast, da sem ga poznal.

 3. Anonimno permalink
  6. 03. 2014 23:39

  Prijeten spomin…

Dodajte komentar

%d bloggers like this: