Skip to content

1938 Rakek – Posvetitev nove cerkve

7. 03. 2014

Naglic_RA_1813S posvetitvijo nove cerkve na Rakeku smo se že srečali. Prav tako z zgodbo o tem, kako je šel moj ata s svojo staro mamo na ta dan k maši. Pa ni bil edini otrok, ki je moral tega dne v cerkev. Soseda, ki je bila rojena v Lazah in je tam tudi živela, dokler se ni poročila na Rakek, se spomni, da sta šli z mamo na posvetitev nove cerkve na Rakeku. Hodila je v prvi razred. Bilo je veliko ljudi in nič ni videla. Od vsega slavja se spomni le, kako zelo jo je v cerkvi zeblo.

Dogodek je bil zelo pomemben, saj je na Rakek pritegnil tudi fotografa Nagliča in nastala je pričujoča fotografija. Fotografije rakovške cerkve, stare in nove, s te strani so zelo redke. Pa najbrž to ni vodilo Nagliča, da se je postavil za objektiv ravno na cesti Na vasi. V objektiv je želel ujeti tudi mlaja in kramarje.

V Domoljubu so zapisali:

“V nedeljo, 30. oktobra, se je naš obmejni Rakek odel v zastave. Nad 1000 Rakovčanov je pričakovalo Škofa dr. Rožmana, ki se je pripeljal posvetit lepo novo hišo božjo. Po prisrčnem pozdravu je škof dr. Rožman odšel v župnišče, nakar se je začel dolgi in slovesni obred posvečenja cerkve. V svoji pridigi je g. knezoškof tolmačil narodu obred posvečenja in se je na koncu iz dna duše zahvalil vsem, ki so kaj pomagali pri zidavi cerkve. Zanje je škof dr. Rožman takoj po pridigi daroval v znak hvaležnosti prvo presveto daritev. Naj bi z novo hišo božjo dobili Rakovčani kaj kmalu tudi samostojno župnijo in naj bi nova cerkev bila nova trdnjava katoliške vere in katoliškega življenja v važnem obmejnem kraju slovenske domovine!”

Naglic_RA_1813-001Mlaji, tabla z dobrodošlico, zastave, vse to v čast novi cerkvi ali škofu Rožmanu? Dejstvo je, da so se krajani res potrudili po svojih najboljših močeh in cerkev z okolico res slavnostno okrasili. Škoda le, da nimamo tudi slike notranjosti cerkve.
Naglic_RA_1813-002Sem še mlad fantič, rad bi bil pa odrasel. Zato sem pokril klobuk in oblekel suknjič. Mama mi še nekaj dopoveduje, ampak meni se mudi. Pred mašo bi si rad še ogledal štant. Nekaj dinarjev sem prihranil, pa si bom mogoče lahko kupil kakšen cukr ali pa kakšno neumnost, da bo oče spet lahko godrnjal.
Naglic_RA_1813-003“Apostolu božjemu vdan pozdrav” je zapisano na deski med mlajema. Spodaj so se zbrali možakarji v pomenku. Najbrž se pogovarjajo o tem, da bi bilo pametno urediti okolico cerkve še pred zimo.

Slovarček:

  • štant: stojnica
  • cukr: sladkorček, bombon

Viri:

  • Domoljub: slovenskemu ljudstvu v poduk in zabavo (03. 11. 1938), letnik 51, številka 44. URN:NBN:SI:DOC-GJ7RR6VK from http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 30. oktober 1938
Avtor: Peter Naglič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej – Matjaž Šporar
Skenirano: 6. 6. 2013 (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka
Dodajte komentar

%d bloggers like this: