Skip to content

1953 Cerknica – Pust na zadnji poti (7)

5. 03. 2014

0073-PUSTLeta 1953 je pust ležal na parah v Žajfenci. Tam je bil zato tudi pustni štab. V Žajfenco so ljudje vedno radi zahajali, še prav posebno pa v pustnem času, da so se lahko še zadnjič poslovili od pusta. Pred pustovo krsto je bil vedno nekdo prisoten. Temu so rekli, da je “za lučko”. Njegova naloga je bila, da je pazil na volilno skrinjico. Kdor je prišel kropit pusta, je moral spustiti denarni prispevek v volilno škrinjco. Temu se je reklo “prispevek za liter”.

Stanje v škrinjci sta prekontrolirala knjigovodja in blagajnik. Običajno je bil knjigovodja in blagajnik ena in ista oseba. Po pogrebu se je vsebino škrinjce preštelo in z izkupičkom za likof kupilo sendviče in seveda vino.

0073-PUST-001Fotografija prikazuje pomikanje pustovega pogreba od Žajfence po zasneženem Kostelinovem klancu proti Placu.

Na tem segmentu smo prepoznali dve osebi. To sta:

 • France Tomšič – tretji z desne in
 • Tone Petrovčič – drugi z desne (malo zadaj).
 • Na spodnjem segmentu pa je moški na desni strani najbrž Janez Mekinda.
0073-PUST-002Edvard Žnidaršič je v intervjuju za pustno publikacijo Butale vstajajo (leta 2007) med drugim povedal:

“Prej smo bili čisto tako – liberta, brez kakšnih predsodkov, ker pust je v glavnem to, da človek sprosti svojo dušo in telo, brez kakšnega nadzora. Potem začne novo življenje. Prej je bil karneval za nas, za našo dolino, zdaj je pa za celo Slovenijo. Največja razlika pa je v tem, da je šlo vse brez denarja. Noben ni nič financiral. To je bila samo lastna iniciativa pa volja. Ko smo šli tako za maškare, so nas pa tudi nagradili. V Ložu so nam dali celo ´kišto´vina.

Pri pustu nastane en tak izbor ljudi, kjer noben nima interesa, da bo drugega ob kruh prinesel ali koga ogoljufal. To je samo naravna sprostitev človeka. To nas je zmerom gnalo. Prej si delal, potem si delal, takrat si bil pa prost …”

Kraj: Cerknica
Datum: 1953
Avtor: Jože Žnidaršič
Zbirka: Jože Žnidaršič
Skenirano: 30. 1. 2004
Oblika: skenirana datoteka

2 komentarja leave one →
 1. Anonimno permalink
  9. 03. 2014 18:51

  mogoče je prvi z leve košnikov france

 2. Anonimno permalink
  11. 03. 2014 10:24

  Kosnikov France je bil rojen 1937 po tem takem bi bil leta 1953 star 16 let kar pa ta moski v klobuku in litrom v roki ne izgleda star 16 let.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: