Skip to content

1940 Rakek – Srnjaček

2. 05. 2014

140130637Na sliki sta mesarski pomočnik v Demšarjevi mesnici in srnjaček, katerega imena se Milka ni spomnila. Verjetno se bo marsikdo vprašal, kako gredo skupaj ljubezen do živali, lovec in mesar, ampak kot se bo izkazalo, so prav kompatibilni.

Srnjačkovo mamo je ustrelil brezbrižni lovec. Vsi lovci vedo, kdaj ima srnjad mlade in prav tako so seznanjeni, da je takrat lovopust. Nekoga to očitno ni zanimalo in tako je mali srnjaček postal sirota. V gozdu ga je našel Ludvik Demšar, ki je bil tudi lovec in lastnik mesnice.

Srnjačka so lepo vzredili, ampak vzgojili ga pa niso preveč, saj je bil malo divji. Ker se je prosto sprehajal, je počel neumnosti. Ko so šle ženske od maše, se je zaganjal vanje in jim trgal nogavice. Kot smo že večkrat povedali, so bile nogavice drage kot žafran, zato so se pritoževale pri Ludviku.

Kaj narediti s srnjačkom? V gozd ga niso hoteli odpeljati, saj so vedeli, da ne bo preživel. Da se v mesnici ne pogovarjajo z živalmi, vemo. V Demšarjevi mesnici pa ga ni bilo junaka, ne med mesarji, ne med pomočniki in ne med lovci, ki bi zmogel srnjačku vzeti življenje. Saj je bil vendar hišni ljubljenček in na tej sliki se to prav lepo vidi. In tako se je 21. decembra 1941 v dnevniku Jutro pojavil oglas naslednje vsebine: “Prodam izredno razvitega zdravega popolnoma udomačenega živega srnjaka za Lir 450. – Ponudbe poslati na Anton Demšar, Rakek.”

Kako se je zgodba iztekla, se gospa Milka ni spomnila. Upam samo, da je nekje dočakal visoko starost. Bolj verjetno pa je, da je končal v kakšnih salamah.

140130637-001Mesarski pomočnik Ivan se ni tako lepo oblekel le za poziranje fotografu. Demšarjeva mesnica je bila na nivoju, kot se danes reče, in čeprav so opravljali krvavo delo, so bili vedno lepo urejeni. Kar seveda vključuje belo srajco in kravato.

Slovarček:

  • kompatibilen: združljiv, skladen
  • lovopust: čas v letu, ko je lov na nekatere živali prepovedan

Viri:

  • Milka Demšar
  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (21.12.1941), letnik 22, številka 298. URN: NBN: SI: DOC-VRV9KTLZfrom http://www.dlib.si

Kraj: Rakek
Datum: 1940
Avtor: najbrž Podobnik
Zbirka: Milka Demšar
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d