Skip to content

1963 Begunje – V lazu

17. 05. 2014

130112472 Potem, ko je garal pri odganjanju obadov in muh od vola, se je Slavko utrudil in zaslužil je malico, tako kot vsi ostali, ki so sodelovali pri spravilu sena.

Od vseh kmečkih del najljubše opravilo – malica. Ko sva hodili z mamo na Dolenjsko, smo nesli malico s seboj, ko smo odšli na senožet, ker je bila daleč. Pa tudi delati s(m)o morali vsi in ni šlo, da bi nekdo ostal doma samo zato, da bi pripravil malico in jo kasneje prinesel. Vsak par rok je prav prišel pri grabljenju in nakladanju. Danes je to težko razumeti, ker lahko vse opravi en sam človek.Kot sem že rekla, je teta napravila malico doma. V tistih časih ni bilo toliko vrst salam, da še imena ne vem vsem, ampak samo ljubljanska pa malo boljša šunkarca. Pa še ti dve nista bili redno na mizi. Pri teti so pa imeli prasce in seveda so imeli tudi domače salame. Uh, kako so bile dobre. Teta je znala speči tako dober kruh, da ga ne zna noben drug. Še kasneje, ko nisem več hodila delat, ampak samo na obisk, mi ga je vedno spekla. En protfan, samo zame. Dala mi ga je za domov, pa sem ga že po poti pol pojedla, tako da je mama večkrat rekla: “Daj, nehaj, no. Saj te bo razneslo!” Vam povem, še angelčki bi ga jedli, če bi usta imeli.Za hišo je imela tudi cel nasad malin, ki so bile samorastniki. Pravilno je sicer samosevci, pa so bile samorastniki tudi, ker so rasle kar same od sebe in vsako leto jih je bilo več. Teta je iz njih kuhala malinovec. In ker tudi Frucev, raznih ledenih čajev in napitkov še ni bilo, je bil malinovec zakon. Za odrasle pa je bilo vino iz domačega vinograda. Najhuje pri tej malici pa je bilo, da so vsi pili iz enega kozarca. Moški vino, ženske in otroci pa malinovec. Jaz nisem mogla. Upiralo se mi je in sem vedno rekla, da nisem žejna, ko so mi ponujali piti. Sem bila pa zato takoj doma, ko sem imela na voljo svoj kozarec.Pred spravljanjem sena so praviloma naredili zgrabke in ga potem nalagali na lojtrnik. Nekdo na vozu je tlačil. To ni bilo prijetno delo, ker si bil po nogah ves opikan. Nakladali so moški, ženske pa so zadaj grabile, kar je ostalo. Ko je bilo vse seno naloženo, je bilo treba voz še obgrabiti.
130112472-001 Slavkova mama, Susmanova iz Begunj, zadaj, s polnim vozom sena in z voliči, pa njen oče France Žnidaršič.
130112472-002Poleg Slavka sedi njegova stara mama Ivana Žnidaršič, Susmanova, pa se ni hotela slikati. Predvidevam, da v flaškonu ni vino, ker ga ata sam pa že ne bi toliko spil. Zatorej je najverjetneje mošt, v lončku pa proja.

Slovarček:

  • flaškon: velika, opletena, trebušasta steklenica z ročajem ali dvema
  • proja: kavni nadomestek iz praženega ječmena in cikorije
  • protfan: pekač

Kraj: Begunje
Datum: 1963
Avtor: neznan
Zbirka: Janez Žnidaršič
Skenirano: 12. 1. 2013
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Anonimno permalink
    20. 05. 2014 23:35

    V teh flaškonih je bila voda.

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: