Skip to content

1946 Cerkniško jezero – Šoferski tečaj in izpit (2)

20. 06. 2014

140614037Fotografija neznanega avtorja je bila posneta v jasnem vremenu in po vsej verjetnosti v hudi poletni vročini 6. avgusta leta 1946 na suhem Cerkniškem jezeru. Fotografija prikazuje tečajnike, ki so dobesedno v potu svojega obraza, in ne samo obraza, ampak v potu svojega telesa vsrkavali znanje vožnje kamionov. Tečaj v organizaciji cerkniškega gasilskega društva je obiskovalo nad dvajset kandidatov. Med njimi so bila tudi dekleta.

Tečajnike so učili trije inštruktorji vožnje. Za enkrat sta znana dva Toneta, in sicer Mele ter Mihevc, ki je bil mehanik v Meletovi delavnici.

Med tečajniki je bilo kar nekaj kandidatov, ki so kasneje v življenju poklicno opravljali ta poklic. To so bili Jože Petrovčič, Janko Vidrih, Stane Urh … Po nam znanih podatkih so tečaj obiskovali tudi Viktor Žnidaršič, France Dragolič, Tone Caserman, Slavka Marolt, Marija Brence, Dragica Matičič …

Na fotografiji stojijo trije kamioni. Na levi je tovornjak ameriške vojske, ki smo mu rekli džems. Ime džems izhaja iz kratic proizvajalca General Motorsa. Znamk ostalih dveh vozil nisem mogel ugotoviti.

140614037z Da se ne bi pozabilo je na hrbtno stran fotografije Tone Caserman zapisal nekaj podatkov.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 6. 8. 1946
Avtor: neznan
Zbirka: Rihard Braniselj
Skenirano: 14. 6. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Peter permalink
    20. 06. 2014 08:47

    Desni tovornjak je zagotovo Opel Blitz. Srednji pa je preveč zakrit, da bi ga z gotovostjo prepoznal, vendar se mi zdi, da gre za “kanadski” chevloret.

    Lp

    Peter

Trackbacks

  1. 1946 Cerknica – Gasilsko šoferski tečaj | Stare slike

Dodajte komentar

%d