Skip to content

1960 Rakek – Rdeči kamion

21. 06. 2014

140504905OM Orion je bil največji kamion tistega časa. Ta je bil rdeče barve. Tisti od Šumarije pa je bil moder. Najzanimivejša je njegova zavora. Če pogledate pod zadnje kolo, jo boste opazili. En velik kamen.

Da so imeli povojni kamioni slabe zavore, smo že izvedeli. Pri Orionu je bilo tako, da je vozil Furlan, Ivančič se je pa učil. In ko je Furlan ustavil, je najprej skočil ven komisar Ivančič in zabremzal vozilo – podstavil kamen. Na dan fotografiranja so prevažali strešno opeko, torej se je nekje obnavljalo.

Anton je vozil kamion s prikolico. Za to je bilo treba imeti, tako kot danes, posebno dovoljenje. Nekoč je prometni miličnik Gvido Kozlovič vprašal Franka Abrama, ali ima Ivančič izpit za prikolico. Čeprav ga ni imel, je Abram dejal, da ga ima edini v občini, ki je tedaj premogla vsega največ 20 kamionov. Pa je bil miličnik zadovoljen.

Officine Meccaniche (OM) je bilo italijansko podjetje, specializirano za proizvodnjo vozil, predvsem tovornjakov. Podjetje je začelo izdelavo kamionov in avtobusov v letu 1928. Vgrajevali so licenčne Swiss Saurer motorje in druge mehanske komponente. Leta 1938 je tovarno prevzela firma Fiat Group. Po vojni so razširili izbor tovornjakov z novimi modeli z najnaprednejšimi funkcijami. V tistem času je bil plasiran tudi Orion. V 60. in 70. letih so lahke in pol-težke OM-ove tovornjake prodajali pod imeni: v Švici Saurer-om ali Berna-om, v Avstriji kot Steyr-OM, v Franciji kot Unic-om in v Nemčiji kot Büssing-om. Leta 1968 se je OM dokončno združil s Fiat Group kov veja za izdelavo komercialnih gospodarskih vozil, vključno s Fiatom in Unicom. Leta 1975 je podjetje prevzela firma Iveco in OM, kot proizvajalec tovornjakov in avtobusov, izgine s tržišča, čeprav še vedno deluje kot proizvajalec viličarjev.

140504905-001 Anton Ivančič, mali Ciril Furlan, Filipčič.

Viri:

Kraj: Rakek
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Ivančič
Skenirano: 4. 5. 2014
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Peter permalink
  23. 06. 2014 09:21

  Na tem tovornjaku sta še dve podrobnosti, ki na svoj način odražata čas nastanka fotografije: preklopni trikotnik na strehi, ki je, kadar je bil dvignjen opozarjal na pripeto prikolico in smerokaz (za glavo možakarja na desni). Šlo je za kakšnih 20 cm dolgo ročico na vsaki strani vozila, ki jo je šofer vključil ob spremembi smeri in je skočila iz svojega ležišča. Mislim, da so pri nas utripajoče signale, torej “žmigavce”, kot jih poznamo še danes, predpisali kot del obvezne svetlobne opreme avtomobilov leta 1959.

  Lep pozdrav.

  Peter

 2. medvedd permalink
  23. 06. 2014 18:38

  Še malo natančneje, tovornjak na sliki je OM ORIONE 400. Ime je dobil po ozvezdju orion, izdelovati pa so jih začeli v letu 1947. Bil najmočnejši italijanski tovornjak tisega časa, saj je osemvalnji motor, s prostornino 10640 ccm, razvil častitljivih 140 konjskih moči. Na spletu sem zasledil komentar, kjer piše da je bil najmočnejši samo takrat, ko je delalo vseh osem cilindrov, to pa je bilo baje zelo redko.

Trackbacks

 1. 1964 Rakek – Pri črpalki | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: