Skip to content

1968 Cerknica – Stane pred avtobusom

1. 07. 2014

140516961Na fotografiji neznanega fotografa je prikazan Stane Urh in njegov avtobus. Slika je nastala okrog leta 1968. Kakšno leto ali dve manj ali pa tudi več ne more škoditi ne fotografiji in ne temu zapisu.

Stane je svoj avtobus največkrat parkiral na Placu v Cerknici, v vogalu Urbancovega tabora in cvingarja, saj je bil ta parkirni prostor zelo blizu njegove hiše. Če pa je bil ta prostor slučajno zaseden, je svoj avtobus parkiral ob cvingarju, kjer je bila kasneje Turšičeva greda.

Verjetno je bil ob času nastanka te fotografije njegov stalni parkirni prostor zaseden, zato je Stane parkiral vozilo na mestu, kjer je bila kasneje Turšičeva greda.Večkrat sem se peljal s tem avtobusom. Staneta so ljudje imeli za zelo dobrega šoferja. Čeprav je vozil hitro, ampak je bila vožnja z njim varna. Še moj pokojni sosed Lojze Negro mi je nekoč povedal, da bi lahko ujel avtobus iz Ljubljane v Cerknico že prej, vendar je počakal, da je prišel Stane in se peljal z njim čez Rakitno domov. Takrat je še bila postaja v Žajfenci, tako, da je imel Lojze bližje na Malo gaso. “Ti ne veš, kako je Stane sukal volan od Otav proti Selščku”, mi je rekel Lojze.

140516961-001Po 2. svetovni vojni sta na našem področju za javni promet skrbeli dve podjetji, in sicer SAP Ljubljana ter Avtopromet Gorica. V tistem času je bila prometna povezava med kraji v naši takratni občini in z večjimi kraji slaba. Po odprtju nove avtobusne postaje v letu 1968 pa se je začel avtobusni promet močneje razvijati. Še bolj pa se je avtobusni promet povečal s prevozom delavcev v večje tovarne, kot sta bili Kovinoplastika Lož in Brest Cerknica.Leta 1978 je bil v Cerknici organiziran TOZD Integral Notranjska. Temeljna organizacija je bila sestavni del SOZD SAP Viator. Pozneje se je ta SOZD preimenoval v SOZD Integral.

V letu 1995 pa iz TOZD Integral Notranjska nastane Integral Notranjska d.o.o., družba za prevoz in turizem Cerknica kot samostojno podjetje. Po nekajkratnih spremembah je sedanji lastnik Integrala Notranjska podjetja Avrigo.

Kraj: Cerknica
Datum: 1968
Avtor: neznan
Zbirka: Stane Urh
Skenirano: 16. 5. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
  1. Anonimno permalink
    1. 07. 2014 17:39

    Avtobus za gospodom je izdelek tovarne TAM, z uradno oznako AS 3500, popularno imenovan tudi <Janez<

Trackbacks

  1. 1967 Javornik – Košute na vozu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: