Skip to content

1956 Cerknica – Žajfnca (3)

1. 12. 2013
tags:
by

131109408Na sliki je gostilna Žajfnca, fotografirana v zimski idili okrog leta 1956. Kdo je naredil posnetek, ni znano. Mogoče je bil cerkniški fotograf Jože Žnidaršič.

Slika je okvirjena visela v spalnici lastnikov gostilne, Ivana in Marije Martinčič.

Ob hiši vidimo čudovit drevored enajstih kostanjev, ki so bili posekani leta 2005 in strugo potoka Cerkniščica. V ozadju je Pogačnikova hiša, na levi pa je viden del zvonika cerkve svetega Roka.

Naj predstavim še zadnje pismo, ki ga je oče Janez Martinčič pisal Kebeči materi, preden se je s sinkom za vedno vrnil domov. Napisal ga je 14. novembra 1905.

Luba mati! Jest Vam pišem en par besed, s katerimi Vas serčnu pozdravim, jest in sinček. Fotografije Vam pošlem pa lube Micke neji zraven. Sem mislu, da bo s tastare fotografije doli vzel, pa mi je (fotograf) reku: Če plačaš 10 tolarjev, pa bom naredu. Jest sem pa reku, da je preveč, jih bom dal v Lublani naredit. Potlej sva se pa sama dala slikat, pa Žanek je glih prej jokal. Fotografije vam 3 pošlem, pa eno dajte naši materi.

Na koncu pisma vse lepo pozdravi:

Vas serčno pozdravim, jest in moj sinček. Adijo, z Bogom, luba mati moje lube žene Micke nikdar pozablene.

Včasih se sprašujem, kako bi bilo, če Micka ne bi za vedno ostala »tam«, na drugi strani Atlantika. Njena smrt je Janeza pripeljala nazaj v rodni kraj, kjer je začel pisati zgodovino Žajfnce, ki je postala tudi moj dom, zato sem prispevek za Stareslike napisala z vsem spoštovanjem do družine Martinčič.

Viri:

  •  Danila Modic (ustno)
  •  Pismo je objavljeno v knjigi  “Janez Kebe: Cerkniško jezero in ljudje ob njem (Ognjišče, 2011)”.  Avtor knjige navaja, da je pismo napisano v jeziku, ki so ga takrat govorili v naših krajih. Da bi bilo branje bolj razumljivo, je dodal ločila. Pisec pisma je pisal v nemški gotici, zato je črke a, d, h in še nekatere druge pisal kar po nemško.

Prispevek je napisala: Stanka Erjavec
Kraj: Cerknica
Datum: neznan, konec petdesetih let
Avtor: neznan
Zbirka: Danila Modic
Skenirano: 9. 11. 2013
Oblika: uokvirjena fotografija

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: