Skip to content

1935 Cerknica – Gasilci na vagi

23. 07. 2014
tags:

140614049Fotografija neznanega fotografa prikazuje cerkniške gasilce leta 1935. Slikani so pred Meletovo hišo “na vagi” v Cerknici.

Gasilci so bili politično najbolj nevtralna, množična in človekoljubna organizacija. Najprej so se imenovali “Požarna bramba” ali obrambna organizacija. Pozneje so nastajala gasilska društva. Kot “Požarna bramba” so se v Cerknici združili že 2. julija 1887. leta.

Meletovi so imeli pred hišo veliko mostno tehtnico, v veži takoj za vrati desno pa je bil mehanizem, s katerim so tehtnico upravljali. V Meletovi hiši je bila pošta in gostilna. Med Meletovo hišo in občinskim poslopjem je bil “balinplac“. Pred Meletovo hišo je bilo avtobusno postajališče.

Zgoraj od leve proti desni so: Alojzij Gostiša, Franc Čenčur, Anton Mozetič, Leopold Kos, Janez Mele, Ivan Caserman, Anton Kebe, Jože Mele, Jože Kete, Alojzij Klančar, Franc Caserman, Karol Kete, Jože Semič, Anton Mihevc in Alojzij Šega. Druga vrsta: Tone Mihevc — Gabrenjšek, Janez Lovko, Franc Brence, Anton Kranjc, Stane Cimperman, Alojzij Vidrih, Matija Mikše, Anton Žnidaršič, Jože Lovko, Edvard Furlan, Anton Obreza in Naton Maček. Spredaj: Tonček Klančar, Jože Mikše, Anton Caserman, Janez Iblančič, Alojzij Lavrenčič, Janez Otoničar, Toni Mele, Jože Meden, Ludvik Lovko, Franc Mele in sin Jožek ter Janez Dragolič.

Mnogi od teh gasilcev so bili tudi člani cerkniške godbe.

Za svoje delo si cerkniški gasilci zaslužijo največjo pohvalo. Odlično so se izkazali tudi letos, ko je bila dežela ujeta v žledu.

Vir:

  • Tone Kebe: Cerknica in njeni ljudje, samozaložba, Ljubljana 1994, stran 51.

Kraj: Cerknica
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Rihard Braniselj
Skenirano: 14. 6. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d