Skip to content

1935 Markovec – Bera

29. 12. 2014
tags:

121112958-001

Čudovita fotografija Vinka Bavca prikazuje pobiranje bere v vasi Markovec v Loški dolini daljnega leta 1935. Bera je bila dajatev, ki so jo farani prispevali za farovž oz. župnika, ločeno pa tudi za mežnarja, ki za svoje delo ni dobival drugega plačila. Koliko je posamezna kmetija prispevala, je bilo odvisno od velikosti kmetije.

Na fotografiji je prikazano pobiranje žita, ki so ga prinesli v mernikih. To so veliki leseni škafi, ki merijo “en mernik”. En mernik je prostorninska mera, ki znaša 28 litrov. Uporabljali so jo za žito, fižol in grah.

Če so imeli v župnišču živino, so pobirali tudi seno ali snope ovsa. Temu so rekli senena ali ovsena bera. Razpored kdaj in kaj bodo pobirali ter v katerih vaseh, so oznanili v cerkvi. Ata mi je povedal, da je dolga leta na Blokah pobiral Bahne iz Nemške vasi, ki je imel močne konje. Tudi na fotografiji sta dva lepa konja.

Kje je bila fotografija posneta in za razpoznavo ljudi na njej se je potrudila Milena Ožbolt. Ugotovila je, da je hiša nedvomno Renkoča – Janežičeva, zgrajena leta 1899. Zdaj ji rečejo “ta stara hiša”. Na mestu, kjer je bil že od 14. stoletja (po ustnem izročilu od okoli 1390 leta) mlin, je zdaj zgrajena nova hiša.

Videti je, kakor da je bila bera nekak praznik, saj imajo trije možje, ki so prišli z duhovnikom, šopke ali vejice za klobukom. So vejice zunanji znak opravka po katerem so prišleki stopili v hišo?

121112958-002Na tem izrezu stojijo od leve: hči Štefanija in mati Korenčkovi, ki sta stanovali pri Renkočih, ker je bila njihova hiša sredi Markovca prodana. Moški za njima ni znan, pred njim v beli ruti pokrita na “marinko” se je postavila pokojna Lekčova Ivanka, poročena Truden iz Nadleska, za njo Kukčev oče iz Starega trga. Prav desno stoji duhovnik Lovšin.
121112958-003Na tem izrezu sledijo od leve Renkoči: mama, Ivanka in atek, pred njim Milka iz Šmarate, zraven nje odlična šivilja Pavla. Obe sta verjetno živeli ali služili pri Renkočih. Na tleh sedi mežnar Švigelj iz Starega trga. Moškega na skrajni desni nismo prepoznali, verjetno je voznik in lastnik konj.
121112958zNapis na zadnji strani fotografije nas je najprej malo zavedel, ker piše v Markovcih, namesto v Markovcu.

Slovarček:

  • farovž: župnišče
  • mežnar: cerkovnik
  • mernik: lesena posoda, prostorninska mera za žito, 28 litrov

Viri:

  • Jožef Jakopin,
  • Lokacijo, kjer je fotografija nastala in imena oseb je poiskala Milena Ožbolt.

Kraj: Markovec
Datum: 1935
Avtor: Vinko Bavec
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 13. 11. 2014
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: