Skip to content

1960 Ljubljana – Šofer in sprevodnik

19. 06. 2015

150108042 Fotografija neznanega fotografa je bila posneta na avtobusni postaji v Ljubljani. Poln avtobus je iz Cerknice pravkar pripeljal potnike, ki so se po opravkih razkropili po Ljubljani.

Takrat se je na avtobusih trlo potnikov. Ko smo nekoč pred Meletovo hišo v Cerknici, kjer je bila postaja, čakali avtobus, ki se je bližal postaji, je nekdo na glas rekel: “Spet se bomo drenjali, saj je v avtobusu vse črno”. Pa vendar so se vedno vsi potniki pririnili na avtobus.

Avtobus je last podjetja Avtopromet Gorica. Avtopromet Gorica je takrat opravljal prevoze v naših krajih, ker je Cerknica spadala pod okraj Postojna. Sap Ljubljana je takrat opravljal prevoze le preko Rakitne v Ljubljano in nazaj. Kasneje pa je Sap Ljubljana le prevladal s prevozi potnikov v naših krajih.

Težko bi določil letni čas nastanka fotografije, saj je sprevodnik na levi oblečen v delovno haljo, voznik ima zavihane rokave, potnik, ki hiti mimo pa je celo v plašču. Morda je šel zgodaj od doma, ko je bilo še hladno in je bil primoran nositi plašč. Na drevju v ozadju pa je listje.

150108042-001 Na levi strani stoji dolgoletni sprevodnik pri Avtoprometu Gorica gospod Janko Pegan. Janko Pegan je bil doma z Rakeka.

Na desni pa stoji voznik avtobusa gospod Janez Lovko – Urbanov Janez s Peščenka v Cerknici.

Kraj: Ljubljana
Datum: 1960
Avtor: neznan
Zbirka: Marjana Lovko
Skenirano: 8. 1. 2015
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: