Skip to content

1930 Cerkniško Jezero – Pogled proti zahodu

6. 09. 2015

N0030617 Po vsej verjetnosti je bil to Anton Šušteršič, ki se je okrog leta 1930 sukal okrog presihajočega Cerkniškega jezera. Tega dne je svoje fotografske pripomočke razpostavil na zahodni strani otočka Goričica in čakal ustrezno svetlobo, ki mu je prisijalo popoldansko sonce in takoj po sprožilcu fotoaparata je za vedno nastal ta posnetek.

Ta otoček je želel pred okrog 150 leti kupiti lastnik železarn v Linzu Paul Kupelwieser, vendar do kupčije ni prišlo. Na Goričici je namreč želel postaviti hotele.

Kupelwieser se je nato odpravil na Brione in jih kupil. Takrat so bili Brioni polni komarjev anofeles. Imel pa je Paul dobrega prijatelja. To je bil dr. Robert Koch, prejemnik Nobelove nagrade za medicino leta 1905, ki je Kupelwieserju svetoval, naj požge Brione in s tem uniči komarje, kar je Paul tudi storil.

Kupelwieser je nato uredil Brione, ki so zdaj biser hrvaškega turizma. Ali bi bila Goričica biser slovenskega turizma, če bi se takrat drugače zasukalo. Najbrž ne, saj smo v tej dolini cepljeni proti turizmu.

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: neznano (verjetno trideseta leta)
Avtor: Anton Šušteršič
Zbirka: Slovenski etnografski muzej
Skenirano: neznano (Slovenski etnografski muzej)
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: