Skip to content

1958 Begunje – Foto krožek

25. 10. 2015

151024163Obšolske dejavnosti, kot jim zdaj rečejo, so bile v mojih šolskih letih prostovoljne. Če si se odločil, da boš obiskoval krožek in bil tudi sprejet, je to pomenilo, da si se pri krožku tudi potrudil. Mulci smo bili veseli, ko nas je ravnatelj šole, tovariš Vinko Toni, povabil k sodelovanju v foto krožek. Najprej smo se seznanili z zgradbo različnih fotografskih aparatov, se naučili kaj je objektiv, zaslonka, kje aparat sprožimo, kje je kukalo in še druge podrobnosti.

Ko smo se dobro naučili zgradbo fotoaparata in poznali funkcije različnih nastavitev (osvetlitev, oddaljenost, zaslonka), kako vstaviti film v fotoaparat, kako ga odstraniti, smo šli fotografirat v naravo. Takrat smo poznali samo črno-bele filme. Potem je sledilo delo v temnici in učenje razvijanja filma. Ko je bil film razvit in osušen, smo se učili izdelovati fotografije. Mene je delo s fotoaparatom in izdelava fotografij zanimala in sem kar hitro osvojila tehniko fotografiranja.

Ker smo bili pridni krožkarji, smo šli za nagrado na izlet v Pekel. S seboj smo imeli fotoaparat in smo veselo slikali. Še danes se spomnim, da nam tov. Toni ni razlagal le o fotografiji, ampak nas je opozarjal tudi na zanimivosti ob poti. Ko smo v Koželjškem grabnu ob Otavščici zagledali rastline z velikimi listi, nas je vprašal, če vemo, da je to zdravilna rastlina in kako se imenuje. Nismo vedeli. Sam je odgovoril na vprašanje in povedal, da je lapuh in da se uporablja pri ženskih boleznih. Malo nam je bilo nerodno in smo se v zadregi hihitali češ: Kaj so to ženske bolezni?

151024163-001Za fotografijo smo se postavili okrog mize, Francka Debevec razlaga in kaže novejši aparat. Na levi strani mize pa je star aparat, pri katerem si gledal motiv z vrha skozi kukalo, ki je imelo poklopec. Za navijanje filma je imel ob strani posebno majhno ročico.              

Sedijo:

 • Tone Popek – Rubč, moj sošolec,
 • Jože Turšič – Tomažičov iz Begunj,
 • Milka Bonač – Bonačeva iz Topola.

Stojita:

 • Marinka Katern – Zrimškova iz Dobca in
 • Miloš Toni. Ni čudno, da dela Miloš tako lepe fotografije, ko je pa znanje pridobival mimogrede od malih nog.
151024163-002

Sedijo:

 • Ana Urh – Trantarjeva,
 • Žarko Kranjc – Mihovčkov,
 • Marta Hren – Kovačeva,
 • fotoaparat ima v rokah in nam razlaga Francka Debevec – Žogarjeva iz Bezuljaka.

Zadaj:

 • stojita Rezka Meden – Jagrova iz Topola in
 • Anka Stražiščar – Brešča iz Dobca.
Prav vesela sem bila, ko mi je prijateljica Francka prinesla fotografijo s foto krožka. Jaz je nimam in me je spomnila brezskrbnih otroških let.

Še danes z veseljem fotografiram. Znanje s krožka sem s pridom uporabljala, ko sem začela sama fotografirati. Moj prvi fotoaparat je bil ruski, Čajka, neugleden, a z odlično optiko in po 40-ih letih še vedno deluje. Kasneje sem si kupila novejši japonski aparat. Filmi so bili dragi in slike prav tako, nismo fotografirali kar tja v en dan. Fotografiranje z digitalnim fotoaparatom pa je cenejše in enostavnejše.

Slovarček:

 • mulci: otroci, šolarji, slabšalno tudi nagajivi otroci

Kraj: Begunje
Datum: 1958
Avtor: Vinko Toni
Zbirka: Francka Debevec
Skenirano: 24. 10. 2015
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: