Skip to content

1967 Jemen – V puščavi

1. 05. 2016
tags: ,
by

160317849Na sliki iz leta 1967 so pred jemenskim letalom Douglas DC-3 Dakota, slikani piloti jugoslovanskega JAT-a in skupina oboroženih jemenskih vojakov. Tudi lokacija ni natančna, lahko da gre za puščavo Tihama ob Rdečem morju ali pa za puščavo ob indijskem oceanu. Slikal jih je Cerkničan Viktor Klammer, ki ga na sliki ni videti, je pa bil zagotovo član posadke, ki je v tistem času inštruirala pilote civilnega letalskega prevoznika “YEMEN AIRLINES”.

Puščava, posadka letala obkrožena z oboroženimi ljudmi, v ozadju letalo. Na prvi pogled slika deluje, kot da gre za ugrabitev letala, pa k sreči ni bilo tako. V letih med 1962 in 1970 je v Jemnu trajala državljanska vojna med republikanci, ki so po državnem udaru ustanovili Jemensko Arabsko republiko – YAR in rojalisti. V tistem obdobju, natančneje v letu 1967, so piloti jugoslovanskega letalskega prevoznika JAT usposabljali pilote letalskega prevoznika “YEMEN AIRLINES”. V šestih mesecih, kolikor je trajalo inštruiranje, se je dogajalo tudi, da so med usposabljanjem prevažali jemenske borce na bojišča. Kateri strani so pripadali ni čisto znano, glede na to, da pa gre za državno letalo, upravičeno sklepam, da so vojaki pripadali republikanski strani. Pomešani so bili med potnike, če ni bilo dovolj prostora, so med letom sedeli kar po tleh letala. Kako je izgledal tak let si lahko samo predstavljam. Danes v potniško letalo ne smeš nesti niti ščipalca za nohte, takrat pa so med potniki sedeli vojaki s puškami in naboji, prizor je bil res filmski.Vojaki s slike so bili gotovo vešči bojevanja in sposobni preživetja v puščavskih razmerah, saj so je bili vajeni. Kar pa se fotografiranja tiče, pa najbrž to ni bil problem, saj je nasploh znano, da so se vojaki radi postavili pred objektiv fotoaparata.

160317849-001 Na prvi pogled ne delujejo čisto nič vojaško, bolj delujejo kot beduini. Oblečeni so v tradicionalna dolge svetle halje, na glavah nosijo turbane, večina je bosih.

Taka oblačila so večplastna in so prilagojena puščavskemu okolju. Vroči sončni žarki se vpijajo v belo zgornje oblačilo, hkrati pa plasti spodaj puščajo vetru, da kroži okoli telesa in jih tako hladi. Zavita glava in vrat sta tako zaščitena pred vročinskimi udari, saj zadržujeta telesno vlago in varujeta glavo pred surovim suhim peskom. Med oborožitvijo prevladujejo puške repetirke, avtomatskega orožja ni.

Na levi strani, ob pilotih JAT-a, sta dva vojaka v uniformi in z nekakšno kapo, gotovo sta poveljujoča, drugi z leve pa je jemenski pilot.

Slovarček:

  • beduin: arabski nomad v severni Afriki
  • turban: moško pokrivalo iz dolgega platnenega traku, ki se ovije okoli glave

Viri:

Kraj: Jemen
Datum: 1967
Avtor: Viktor Klammer
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 17. 3. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: