Preskoči na vsebino

1967 Cerkniško jezero – Tekmovanje v suhi disciplini

1. 06. 2016

160508120 Fotografijo je leta 1967 posnel Štefan Bogovčič na Cerkniškem jezeru. Takrat je na Cerkniškem jezeru potekalo prvo tekmovanje ribičev v kastingu.

Kaj je pravzaprav kasting. Kasting je suha disciplina v ribiških veščinah in je samostojna športna panoga. Ime izhaja iz angleške besede cast, ki pomeni met, metati, vreči. Pod imenom športne panoge kasting poznamo tekmovalne discipline, ki jih delimo v dve skupini: cilji in daljave.Pri disciplini cilj tekmovalec meče v tarče s pomočjo ribiškega pribora obtežilnik ali umetno muho proti tarčam iz različnih položajev in daljav. Disciplini obtežilnik-daljava in muha-daljava pa se enači z atletskimi disciplinami, kot so met krogle, kladiva ali diska.

Na začetku uporabljajo ribiči ribiški pribor standardnih velikosti, tako da so stroški čim manjši. Če nekdo želi postati vrhunski tekmovalec, pa uporablja tekmovalni pribor vrhunske izvedbe. Vedeti je potrebno, da tekmovalne priprave terjajo intenzivne treninge, veliko volje in časa. Potrebna je dobra telesna pripravljenost, posebno pri metih daljav.

Štefan je pri tekmovanju ujel domačina iz Dolenjega Jezera Toneta Lovkota. Tone je bil pred upokojitvijo zaposlen v Brestu v Cerknici.

160508120-001 Na segmentu je verjetno zabeležen pomenek razsodnikov.
160508120z Štefan je na hrbtni strani zapisal dragocen podatek.

 

Vir:

  • Pravilnik o tekmovanju v kastingu

Kraj: Cerkniško jezero
Datum: 1967
Avtor: Štefan Bogovčič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 8. 5. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar