Skip to content

1965 Cerknica – Razkrita Iverka

25. 06. 2016

160610258Fotografijo je posnel fotograf Vidovič po hudem viharju, ki je zajelo Cerknico 4. julija 1965 popoldne. Tega dne nas je bilo mnogo v kinu, kjer so predvajali ameriški barvni film V vrtincu. Med predvajanjem filma je zmanjkalo električnega toka in ko smo prišli iz dvorane, smo videli pred njo posledice viharja. Cesta 4. maja je bila neprehodna, na cesti proti Dolenji vasi so vsepovprek ležala podrta drevesa, ki so rastla ob obeh straneh ceste.

Ko sem prišel domov, sem moral takoj na streho, ker nam je vrglo nekaj strešnikov z nje.

160610258-001Vihar pa je povzročil veliko materialno škodo tudi na poslopjih tovarne pohištva Brest v Cerknici. Zelo so bile poškodovane strehe Brestovih tovarn, in sicer: Iverke, Tovarne pohištva v Cerknici, tovarne v Martinjaku in tovarne v Starem trgu.

Zelo je bila poškodovana malo prej obnovljena streha kegljišča v Cerknici.

Ekipe gasilcev in mnogo ostalih Brestovcev so takoj po neurju reševali, kar se je rešiti dalo. Oddelek Prve strojne v Tovarni pohištva je bil v celoti poplavljen.

Fotografija prikazuje delo na strehi Iverke, saj je vihar v celoti poškodoval pločevinasto streho. Drugi z leve je po vsej verjetnosti Ivi Golik, grem stavit, da je tretji z leve Tone Lovko.

160610258z Iz zapisa na hrbtni strani stare fotografije piše spodaj, da je fotografiral fotograf Vidovič.

Vir:

  • Glas Notranjske, avgust 1965

Kraj: Cerknica
Datum: 1965
Avtor: Edo Vidovič
Zbirka: Zlatko Bogovčič
Skenirano: 10. 6. 2016
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: