Skip to content

1942 Cerknica – Marentova mama

3. 08. 2016

160729530Osnova pričujoče fotografije neznanega fotografa je portret, ki ga je narisal slovenski akademski slikar in naš rojak Lojze Perko. Prikazuje Marentovo mamo iz Cerknice. Ali je komu znano, kje se nahaja zdaj ta čudovita mojstrovina Lojzeta Perka?

Marentova mama se je pisala Modic. Doma je bila iz Gline na Blokah. Poročila se je k Marentu v Cerknico in je imela, kolikor je meni znano, 5 otrok: Malko, Francko, Jakoba, Franceta in Toneta. Jaz se spominjam Jakoba, Franceta in Malke, ki je bila poročena v Srbiji. Jakoba sem nekoč videl, ko ga je sosed vprašal, če bi pomagal prenesti peč. Jakob je sam dvignil težkega Küppersbuscha in vprašal: “In kam naj ga postavim?”.

Jaz se je dobro spominjam. V podzavesti mi je, da je vedno hitela, kot, da ji ni nikjer obstanka. Tudi, če jo je na njeni poti kdo ustavil, se je hitro izmuznila in hitela dalje.

Marentova hiša je zdaj v ruševinah, ki stojijo ob Notranjski cesti v Cerknici, kjer se Stara cesta odcepi proti Rakeku. Včasih je bila Marentova hiša zadnja v tem delu Cerknice.

160729530z Kot mi je znano, je Lojze Perko v tistem obdobju, ki ga kaže datum na hrbtni strani fotografije, ilustriral Levstikovo povest Martin Krpan in si je za model kobilice izbral Marentovo kobilico. Morda je tudi zato v zahvalo Marentovi mami narisal portret, ki ga prikazuje ta fotografija.

Lojze Perko je sicer napisal posvetilo: “Marontovi mami”, čeprav sem vedno slišal, da se je pri tej hiši reklo pri Marentu.

Fotopapir je italijanske izdelave Ferrania.

Kraj: Cerknica
Datum: 1942
Avtor: neznan
Zbirka: Tone Urbas
Skenirano: 29. 7. 2016
Oblika: fotografija, reprodukcija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: