Skip to content

1952 Podcerkev – Skupina z Dušanom, Vrtnarjevimi in Francetom Trudnom

28. 12. 2016

120721764Enajst ljudi, večina iz Podcerkve, se je nekega zgodnjepomladnega ali poznojesenskega dne kar nekaj časa pripravljala in postavljala, da je nastala tale fotografija. Slikal jih je Franc Truden, ki je tudi sam na sliki. Prizorišče je tipično za Trudnove zunanje fotografije: vzpetina nasproti njegove hiše. Najbrž sta pri isti češnji fotografirani tudi Malka in Terezija Šega iz prispevka Češnjev cvet in še marsikdo.

Morala je biti slovesna priložnost ali vsaj praznik, saj so moški v nedeljskih oblekah in s kravatami, eden pa tudi v oficirski uniformi z našitki, rajthozami in škornjih z visokimi buotami.

120721764-001Na tem izseku sem prepoznala samo Franca Trudna, fotografa, ki se je postavil pred kamero, potem ko je nastavil samosprožilec. Neznana ženska poleg njega je zanimiva zaradi plašča z bogatim kožuhovinastim ovratnikom. Zakaj se mi zdi, da je v Podcerkev prišla na obisk? Visoka starejša ženska poleg deluje kot hišna gospodinja, ki se je pravkar odtrgala od štedilnika, da bi se lahko fotografirala z obiskovalci. Sodeč po prispevku Anite Manfreda o Hlepinovih je to Hlepinova mama, poleg nje hči Ivanaka, starejši moški onstran mlajšega para pa Hlepinov oče. … Mama je oblečena tako kot vse njene vrstnice v tistem času: na glavi temna ruta, lično zavezana “na mašenco” in ne samo enostavno “naskiž”, oblekla je scela obleko z dolgimi rokavi, čeznjo pa na hrbtu zapet kambrikast predpasnik z žepi, ki je ščitil obleko in grel život in križ. Nekateri so te predpasnike imenovali uoblajčen fiertah za razliko od manjšega, cenejšega in v povojnem času zato dostopnejšega fiertaha s šierami. Njene noge so v temnih nogavicah, najbrž tistih temnorjavih iz bombaža, ki jih je bilo edine mogoče dobiti v trgovinah in so jih ženske nosile pritrjene z elastičnim trakom ali pripete na pas z držki. Obute ima visoko zavezane usnjene temne čevlje. Zelo tipična pojava starejše matere iz mojega otroštva je, zdela se mi je znana, a je brez pomoči prispevka o Hlepinovih nisem prepoznala. Videti je lepo vzravnana in še vedno zekáj.

Tudi žensko poleg nje, ki je oblečena v kostim, sem lahko določila le s pomočjo citiranega prispevka: njena hči Ivanka, Dušanova mama. Na levici pa se ji sveti prstan in moški, ki je najbrž njen par, ima na sebi nedeljsko obleko s kravato kot vsi drugi moški na tej sliki.

120721764-002

Starejši moški v boljši obleki je Franc Truden starejši. Ne poznam pa moškega v uniformi, ki drži čez rame Hlepinovega Dušana, fotografovega nečaka. Pomislila sem, da je mogoče Krašovcev Lado, sosed Hlepinovih, katerega zgodbo bi tudi rada nekoč zapisala, vendar nisem prepričana, da je na sliki on. Ni bil vojak, čeprav je včasih nosil vojaška oblačila. Dušan ima na glavi titovko in pomislila sem, da mu jo je mogoče posodil uniformiranec poleg njega, a ta je najbrž nosil kapo s ščitkom, “šapko”, titovka pa je bila Dušanova last, saj se mi zdi, da je z njo pokrit tudi na nekaterih drugih slikah.
120721764-003Če me spomin ni popolnoma prevaral, sta na tem izseku Janez Grl, Vrtnarjev ata in njegova hči Ivanka. Moškega poleg njiju na desni ne poznam.

Slovarček:

  • rajthoze: jahalne hlače
  • buote: 1. usnjena golenica na škornjih, 2. del noge, meča
  • uoblajčen fiertah: predpasnik, ki se obleče kot obleka
  • fiertah s šierami: predpasnik z naramnicami in trakovoma za privezovanje
  • zekáj: močan, delaven, uporaben; nasprotje od zanič

Kraj: Podcerkev
Datum: mogoče okoli 1952
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 21. 7. 2012
Oblika: negativ 6×9

2 komentarja leave one →
  1. 29. 12. 2016 11:04

    Bralec Starih slik mi je sporočil, da je moški v uniformi na objavljeni sliki, ki drži nečaka Dušana čez ramo, brat Franca, Ivanke in Pepce Truden, Hlepinov Stanko.

Trackbacks

  1. 1946 Podcerkev – Na pogorišču starega doma | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: