Skip to content

1938 Podcerkev – Družba na motorju in ob njem

3. 08. 2023


“Ta fotografija je tako lepa, da bi bilo dobro narediti izreze. Portreti so super, ženska, fant spredaj, motor, otrok na levi z golido, moški s klobukom, voz, ostrnice ….” je bil odziv urednika na izbor te slike – čemur nikakor ni mogoče oporekati … Slika iz zapuščine Franca Trudna je stara, jasna, bogata, zgovorna in greh bi bil, če je ne bi objavili in se potrudili z njo, ne glede na to, da ni nikjer nič zapisanega o njej in nikogar zanesljivo ne prepoznamo.

Nastala je na kmečkem dvorišču, po vsej verjetnosti v Podcerkvi, pred leseno zgradbo, na kateri slonijo ostrnice, ki jih to leto še niso uporabili ali pa je sezone zanje že konec in zdaj pod kapom čakajo, da se v skednju naredi prostor zanje. Na levi strani slike je zidan vodnjak s pokončnimi vratci, zadaj desno manjši vprežni voz z malimi lojtrnicami, na zid sosednje zgradbe pa so prislonjeni lestev ter nekaj kolov in desk. Na prizorišče sega krošnja enega od dreves, ki bi glede na obliko listov lahko bil oreh. Če to drži, je bilo prizorišče fotografiranja nekje višje na pobočju Ulake, saj orehi nižje zaradi pozebe praviloma niso rastli.


Bosonogi deček na tem izrezu se drži prav skrušeno in tako zelo milo gleda. Saj ni čudno: niso ga spustili na motor, kamor bi gotovo šel rad tudi on vsaj za hip; pa še noga ga boli, na debelo ima povito, gotovo se je ravno malo prej pošteno potolkel, kajti obveza je še čista in na svojem mestu. Revček. Iz prsnega žepa na srajčki mu najbrž kuka zmečkan robec, s katerim so mu obrisali solze in smrkelj … Sedi na zidku pred vratci vodnjaka, spredaj pa se dobro vidi oškrbljen šternak s povsem novim ročajem.


Kdo je mladenič v starojugoslovanski uniformi s činom desetarja? (To o činu je ugotovil urednik, jaz se ne razumem). Bi lahko bil Hlepinov Stane, fotografov brat, poznejši (letalski?) častnik JLA? Starost se zdi ustrezna. Je fant na dopustu? Je on voznik motorja ali ta pripada komu drugemu? Si ga je kupil kateri od vaških kontrabantarjev?


Po primerjavi z drugimi slikami iz Trudnove zapuščine vse kaže, da je to čedno dekle na sliki Pepca Truden, fotografova sestra, ki so jo ubili Italijani leta 1942 na Ulaki.


Na tem izrezu oseb ne poznamo, je pa vseeno zanimiv: topla karirasta kapa svetlookega fanta, ki drži krmilo motorja in klobuk s pletenico in gamsovim čopom ali nečim podobnim na glavi samozavestnega mladeniča sta imenitna; bistra fantka v karirastih srajcah s frizuro na krtačo, ki je nastala potem, ko so ju najprej ostrigli na balin, pogumno gledata v fotoaparat, v ozadju pa stoji baču za vodo, pritrjena na prvo premo voza (vidi se del kolesa), po čemer lahko sklepamo, da je slika nastala nekje na hribu, kjer so morali ob pomanjkanju vodo dovažati iz najbližjega potoka. Lahko bi bilo kar pri stari Hlepinovi hiši na Mandrgah, saj takrat še ni bila požgana. Če to drži, – ali je mladenič s klobukom in ocufanimi hlačami v vzorcu ribje kosti mogoče Ivan Strle, Valkov iz soseščine? Starost bi nekako ustrezala.

Po vojakovi uniformi in letnici na registrski tablici motorja ugibam, da je posnetek nastal nekje med leti 1938 in okupacijo 1941, ko je razpadla starojugoslovanska vojska.


Da je bleščeče zloščeni motor znamke BSA lahko prebere vsak, da je to štiritaktni motor angleške izdelave, pa mora povedati kdo, ki ve več – v tem primeru urednik te strani. Za poznavalce in ljubitelje teh vozil je slika gotovo zelo nazorna.


Bolj kot na auspuh brez dušilca, vzmeti, napere in gume se razumem na ovijače, ki jih ima vojak na nogah. Kaj pa ima obuto v čevljih? Poleg nogavic še obuojke/onuče/šufece? Ali celo nič nogavic? Fant, ki drži krmilo vozila, ima oblečen športno krojen suknjič in moderne široke pumparice, v nizkem čevlju brez pete pa se vidijo vzorčaste dokolenke. Si je že sam zaslužil za obleko, čeprav je videti tako mlad? In plačal fantovščino?

Da motor ni čisto nov namiguje razcefrana preobleka sedeža, ki kuka izpod vojakovih rajthoz, sprednji sedež pa ni videti tapeciran …

Slovarček:

 • auspuh: izpuh motorja
 • obuojke/onuče/šufece: obujke; pravokoten kos blaga za ovijanje stopal
 • šternak: lesena okovana posoda z drogom za zajemanje vode iz vodnjaka (štirne); novejši so imeli pritrjeno pločevinasto vedro
 • baču: sod za dovažanje vode z vprego
 • rajthoze: jahalne hlače

Viri:

 • Miloš Toni, Cerknica, julij 2023, ustno

Kraj: domnevno Podcerkev
Datum: med leti 1938 in 1941
Avtor: Franc Truden
Zbirka: Janko Štritof
Skenirano: 10. 7. 2012
Oblika: steklena plošča 10×15

8 komentarjev leave one →
 1. Anonimno permalink
  3. 08. 2023 09:13

  Fant s klobukom je Stane Truden brat Franca Trudna

 2. 3. 08. 2023 12:23

  Odlično!! Najlepša hvala za vašo zelo bistveno dopolnitev oziroma popravek. Na sliki s klobukom torej ni Ivan Strle, pač pa Stane Truden, fant v uniformi pa ostaja neznan kakor tudi vsi otroci in mladenič, ki drži krmilo.

 3. Will Littke permalink
  4. 08. 2023 00:43

  Milena – Thank you for posting this wonderful picture, taken by my granduncle, Frank Truden, and your article. I had never seen a picture of my grandaunt, Jozefa (Pepca) Truden – Hlepin, before reading the articles at Stareslike Cerknica, but now, after seeing her in several pictures, I recognize her immediately. I’m not so sure about the others in the photo. I don’t think that the man in uniform sitting behind Jozefa (Pepca) is my granduncle, Stanko Truden -Hlepin. This photo was taken in 1938. Comparing to the picture and article in Stareslike Cernika taken in 1937, that has both Jozefa (middle row) and Stanko (playing the accordion). I think the young smiling man with hat on the right is probably Stanko Truden – Hlepin, but I am not sure. https://stareslike.cerknica.org/2012/02/09/1937-podcerkev-druzba/?fbclid=IwAR30KEoY80jqzABc_II5mrmBDZoz5ZKI3bJ7dbrHeDi45ZfKCKf5OPCoEJg Compare also this 1952 picture and article at Stareslike Cerknica showing Stanko Truden – Hlepin. It seems to me, Stanko Truden – Hlepin was a smiling carefree youth before the war, but a serious adult after the war.
  Again thank you so much for publishing this picture…….Jennifer (Nylander) Littke
  https://stareslike.cerknica.org/2016/12/28/1952-podcerkev-skupina-z-dusanom-vrtnarjevimi-in-francetom-trudnom/?fbclid=IwAR2ht_QZDXSxg_CtNAZBljvvKFY4Yy

 4. Will Littke permalink
  4. 08. 2023 03:55

  Milena – Of the 2 boys behind the motorcycle in checkered shirts, the one on the left could be Dusan Truden – Hlepin. This picture was taken in 1938. Compare to this picture by Frank Truden – Hlepin of him and his nephew, Dusan, in 1947 in this article in Stareslike Cerknica. To me, it’s the eyes that make me think the young boy on the left in this picture is Dusan – Truden – Hlepin, but I could be wrong. But if the picture was taken at the old Truden – Hlepin house #28, it would make sense that the family would be around to be in the picture…..Jennifer (Nylander) Littke https://stareslike.cerknica.org/2016/10/29/1947-podcerkev-franc-truden-z-necakom/

 5. ozzi permalink
  6. 08. 2023 08:19

  B.S.A. -pomeni Birmingham Small Arms to je tovarna lahkega orozja v Angliji.Mesto Birmingham je drugo najvecje mesto v Angliji severozahodno od Londona tako rekoc v sredini Anglije ki ima okrog en milijon prebivalcev.

 6. 6. 08. 2023 14:42

  Hvala! … Se priporočam ob naslednji podobni zagonetki.

 7. Will Littke permalink
  12. 08. 2023 21:29

  Milena – Thank you for publishing this picture by Frank Truden. I love it. The more I look at the picture I have my own interpretation to offer. As you suggest, the photo was probably taken at the old Truden – Hlepin house #28 in Podcerkev. As other articles in Stareslike Cerknica mention, Frank Truden was the only photographer in Podcerkev prior to and after WWII, and he used photography to supplement his farming income. He took photographs of Podcerkev residents as well as of people from nearby villages. I think the main subjects in this photograph are the motorcycle, the man in uniform on the back of the motorcycle, and the youth in hat in the front. Since the photo was probably taken at the old Truden – Hlepin house #28, Frank probably used his artistic prerogative and added Truden – Hlepin family members to the photo for added interest. I recognize (from other Stareslike Cerknica articles) Jozefa (Pepca) Truden – Hlepin on the motorcycle, Stanko Truden – Hlepin – the young smiling man in hat on the right, and possibly Dusan Truden – Hlepin – the boy on the left behind the motorcycle. This probably was the only time that Jozefa (Pepca) Truden – Hlepin was on a motorcycle, but advertently or inadvertently her beautiful face became the center of attention of this photograph. Just the opinion of Frank, Pepca, and Stanko’s grandniece. Thank you again!……Jennifer (Nylander) Littke

Trackbacks

 1. 1940 Podcerkev – Zofija, Elka in Pepca, tri dekleta iz Podcerkve | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: