Skip to content

1961 Rakov Škocjan – Snemanje filma (2)

27. 01. 2017

161219169Film so snemali v Rakovem Škocjanu na področju travnika Farjovka (Farovka). Spomnim se, da so kot statisti, pa tudi kot delavci, ki so gradili naselje, sodelovali številni krajani. S plačilom so bili zelo zadovoljni, tako da so kljub hladnemu vremenu vneto sodelovali pri snemanju. Kot mi je pripovedoval oče, pa o tem, kaj bo nastalo, niso vedeli nič. Le po ukazih so se zbirali, hodili, ipd.

Pravi protokol se je bilo iz “civilnih” oblek preporoditi v “divjake”. Na posnetku je razvidno, kako se nekateri še preoblačijo, drugi pa so že urejeni kot pravi “igralci”.

Bralec strani Stareslike nas je po objavi prispevka 1961 Rakov Škocjan – Snemanje filma opozoril na film, ki ga je našel na spletu. Vse kaže na to, da je to film, o katerem smo pisali v našem prispevku. Med podatki o filmu, ki jih najdemo v Internetni bazi filmov (IMDb), je za lokacijo podano le, da je bil film posnet “v jamah Jugoslavije”.

Film ima več naslovov glede na različne jezike. Naslov iz IMDb, ki je še najbolj podoben tistemu iz našega prispevka, je “Maxus proti pošastim“.

161219169-001Prepoznali smo le enega “igralca”. Tretji z leve je Franc Perko starejši, Slivce.
161219169zNapis na zadnji strani: Snemanje filma “Ursus proti pošastim” v Rakovem Škocjanu, zima 1961.
Še dobro, da je bilo na zadnji strani sploh kaj zapisano. Prepogosto se dogaja, da na celih kupih fotografij ni nobene informacije in zanamci jih bodo metali stran, saj sploh ne bodo vedeli ne kdo je na njih ne kje, ne kdaj so nastale. Zato naj za vse fotografije velja rek, ki ga je letos v knjižnici na Rakeku kar nekajkrat ponovil g. Rudi Demšar: “Zapisano ostane“.
screenshot-2017-01-13-10-06-30
Film je za ogled na voljo na YouTube.

  • 2:30 Rakov Škocjan
  • 5:00 Rakov Škocjan
  • 1:2:00 Planinsko polje

 

Prispevek je napisal: Franc Perko.

Kraj: Rakov Škocjan
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 19. 12. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: