Skip to content

1930 Stari trg – avto Karla Kovača

19. 06. 2011

Med služenjem vojaščine se je France Bavec st. vrnil na težko pričakovani dopust. V središču Starega trga je za slikanje pristopil k Mercedesu Karla Kovača, ki ga je vozil šofer Jože Turk iz Prezida. Avto je bil poleg graščinskega, avta Franja Žagarja in zdravnika Jožeta Mejača, eden prvih, ki so jih vozili v Loški dolini. Slika je nastala pred hišo in gostilno Karla Kovača, v ozadju je na levi strani Tomceva hiša in na desni  je viden del Sokolskega doma s prostorom za telovadbo.


____________________________________________________________

Od mesarja, gostilničarja in malega posestnika je  Karel Kovač  s podjetnostjo in varčevanjem  prišel do nove žage ob deželni cesti. Izkoristil je obdobje I. svetovne vojne in bil  eden glavnih dobaviteljev lesa, žaganc, tramov, sena, oglja in goveda za soško fronto. Ob tem so bili številni domači vozniki oproščeni vojaščine, saj so morali ves naročeni tovor zvoziti na postajo Rakek. Vojna je tudi dobro izpraznila marsikateri kmečki hlev. V klavnice soške fronte je bilo odpeljanih  več tisoč parov volov in ob koncu vojne so izpraznjene hleve napolnili shujšani vojaški konji. Kovač je imel veliko prijateljev med vozniki v Starem trgu, nekaj tudi v Kozariščah in Šmarati. Spoštovali so ga tudi njegovi delavci na žagi, saj je bil poznan kot dober plačnik. Vse to se je obrestovalo tudi v njegovi gostilni, saj so bili vozniki, kmetje in ob sečnjah in obračunih  tudi delavci, redni potrošniki malinovca, šabese in vina iz njegove kleti čez cesto, ki ga je iz velikih sodov prodajal vsej Dolini.

Že kmalu po koncu vojne so se začelo prvo obdobje nezadovoljstva voznikov pri zaslužkih. Krivili so novo kraljevino in začela so se izseljevanja. Ohajali so v Ameriko, odprla se jim je Francija, Avstralija, Argentina. Po letu 1930, ko se je začela gospodarska kriza, se je začenjal drugi val nezadovoljstva. To so pri svojih plačilih in nadurah občutili tudi zaposleni delavci in vozniki pri Kovaču. Sindikat delavcev je organiziral stavko, katera je s pomočjo delavcev na žagah Franja Žagarja in graščinske žage uspela. Zametki gospodarske krize so posegli tudi v njegovo gostilno, katero je oddal gostilničarju iz Štajerske.

____________________________________________________________

Na zadnji strani slike je natisk: Foto Turist, Lojze Šmuc, Ljubljana, Aleksandrova 8

____________________________________________________________

Viri:

 • Marevž Hace, Prijatelji in znanci, založba Borec, 1975

Kraj: Stari trg
Datum:1930
Avtor: Foto Turist
Zbirka: Franc Bavec
Skenirano: 20. 2. 2011
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 20. 06. 2011 08:45

  Gospod Milan Prezelj je poslal popravek in dopolnilo: “Avto KK-a ni Mercedes, ampak (Ford (V8-5700 ccm, 75 KS pri 3000/min., 16 litrov 75-oktan-benzina / 100km), kupljen v Zagrebu 15. 9. 1935. Rekvirirali so ga partizani in zapeljali v jarek, kjer je zrjavel.
  Temnozeleni mercedes-kabriolet je vozil Leon Schauta, upravnik Snežnika. Prihajal je v gostilno KK skupaj s svojo teto Luise Rizetti. ”
  Zahvaljujem se gospodu Milanu Prezlju za popravek in dopolnitev.

 2. anitamanfreda permalink
  20. 06. 2011 22:03

  Gospodu Milanu Prezlju še enkrat hvala za popravek in podatke, ki jih drugače morda ne bi izvedeli.

Trackbacks

 1. 1939 Podcerkev – Novomašnik Alojz Sterle « Stare slike
 2. 1926 Stari trg – Gostilna Benčina « Stare slike
 3. 1926 Stari trg – Birma « Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: