Skip to content

1936 Dolenja vas – Pred izložbo

7. 05. 2017
tags: ,
by

160317853Slika je leta 1936 nastala pred izložbo Klammerjeve trgovine v Dolenji vasi. Na njej je triletni Viktor Klammer in njihov kuža. Bil je sin, prav tako Viktorja, enega izmed sinov znane Klammerjeve družine iz Dolenje vasi. Slika je najverjetneje nastala v enem hladnejših letnih časov, saj je oblečen v toplejša oblačila.

Vikotu, kakor so ga klicali domači in prijatelji, je oče umrl, ko je bil star dve leti. Nadaljnja življenjska pot ga je vodila širom po Jugoslaviji in svetu. V Mostarju se je izšolal za vojaškega pilota in v nadaljevanju služboval v vojaškem letalstvu JNA v Zadru. Ko je izstopil iz vojske je nadaljeval poklicno pot v JAT-u. Do upokojitve je z družino živel v Beogradu, po upokojitvi pa so se vrnili v Cerknico, v svojo hišo na Peščenku. Tudi svojemu sinu je dal ime Viktor in tako poskrbel, da je šlo ime naprej. V tistih časih je bilo pogosto, da je eden izmed sinov dobil ime po očetu, sploh v velikih družinah. Ime Viktor simbolično pomeni “zmaga”, kar je fantič s slike zagotovo upravičil, saj je živel polno in uspešno življenje.

160317853-001Svetli in skodrani lasje mu dajejo videz živahnega in radovednega otroka. Oblečen je v lep karirast rekelček in srajčko. Pogled ima usmerjen navzgor, proti nebu, kot da hoče povedati, da bo letalec, ko zraste.

V izložbi je videti razstavljena oblačila. Do sedaj smo omenjali, da so v Klammerjevi trgovini prodajali predvsem živila, tu pa vidimo, da so prodajali tudi tekstil in obutev, kot je videti z reklamnega napisa na spodnjem izseku.

160317853-002Hlače so kratke, do kolen in so speglane na rob. Oblečen je v debele hlačne nogavice oziroma žabice ter obut v copate do gležnjev, iz blaga s karirastim vzorcem, ki so se zapenjali s kovinsko zaponko. Ravno taki copati so bili še dolgo v uporabi, v sedemdesetih letih sem jih imel tudi jaz.

Slovarček:

  • rekelc: suknjič
  • speglane: zlikane

Viri:

  • Ana Klammer

Kraj: Dolenja vas
Datum: 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Ana Klammer
Skenirano: 17. 3. 2016
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: