Skip to content

1947 Stari trg – Učiteljski kolektiv Nižje gimnazije

20. 11. 2017

Najverjetneje pred zgradbo takratne Nižje gimnazije, ki je bila pred vojno občinska stavba, med vojno pa zapor, so se slikali tamkajšnji učitelji. Moralo je biti leta 1946 ali 1947, kot se spominja nekdanji dijak, poznejši doktor fizikalnih znanosti Viktor Kraševec.

Na sliki prepoznamo:

Prvi na levi je Metod Jenko, učitelj biologije in kemije, poleg njega Rezka Pristavec, učiteljica matematike, sledi učiteljica Ivica Fabiani Škrabec domnevno  Mira Ban, doma iz trgovske družine v Brežicah ali okolici, ki je učila (med drugim?) glasbeni pouk1. Poleg nje je Amalija Gundejeva, skrajni desni pa je Vinko Toni, učitelj fizike, ki je mogoče tudi zaslužen za fotografijo. Poleg tega, da je bil sam strasten fotograf, je vodil tečaje fotografiranja, kjer so se za to veščino usposobili mnogi mladi, med njimi Jože Berglez – Pepi, ki je po Loški dolini in okolici napravil stotine slik vse tja do leta 1975, mogoče še dlje. Vinko Toni je učil tudi šah in zanj navdušil Viktorja Kraševca, poznejšega mojstrskega kandidata.

Spredaj prva levo je učiteljica Mira Ban Ivica Fabiani Škrabec1, doma iz trgovske družine v Brežicah ali okolici, ki je učila (med drugim?) glasbeni pouk. V sredini sedi Justa Krajc, ravnateljica šole, ki je učila tudi ruščino, poleg nje desno pa je Marija Igler Iglar1, poročena Avsec, učiteljica slovenskega jezika.

Fotografija je bila v kuverti, ki jo je poleg listov z rokopisom Juste Krajc v knjižnico posredoval dr. Viktor Kraševec iz Vrhnike pri Ložu. Oboje je dobil pri Zakrajškovih v Vrhniki, ki so bili daljni sorodniki Juste Krajc. Na kuverti je zapis, ki sporoča: “To je najverjetneje rokopis Juste Krajc”. Domneva v zapisu drži, to lahko mirno potrdim, saj je bila Justa Krajc tudi moja učiteljica in ravnateljica osnovne šole vseh osem let in mi je zato njen značilni odločni rokopis dobro znan.

Še enkrat malo bolj od blizu, zadnja vrsta od leve:

 • Metod Jenko,
 • Rezka Pristavec,
 • Ivica Fabiani Škrabec Mira Ban.1

Sedita

 • Mira Ban Ivica Fabiani Škrabec1 in
 • Justa Krajc.

Na naslonjalu klopi pa se vidi iz kdo ve kakšnega razloga odtisnjena velika številka 36…

Dr. Viktor Kraševec se spominja še dveh drugih učiteljev: ena je bila Gosarjeva, drugi pa Ernest Tiran, tudi vzgojitelj v deškem internatu, ki je bil leta 1945 še v Teličevi hiši na Mandrgah. V spominu so mu ostala tudi imena nekaterih gojencev Dijaškega doma iz tistega časa, ki jih je bilo v začetku samo osem: Viktor Kraševec, Vinko Lunka, Ivan Šilc – Landovcov iz Žerovnice, France Mlinar, Janez Lavrenčič, Zorko Kranjc, Jože Godejša iz Grahovega, Božo Resinovič, Viktor Kebe – Čopov in njegov brat (mogoče Jože), France Obreza – Cibkov iz Cerknice … Nekateri od njih so pozneje postali inženirji, učitelji, gozdarji … Takrat pa so vsi bivali v eni sobi, vzgojitelj pa v sobici poleg njih, tako da je slišal vsako besedo in premik, čeprav ni bil med njimi …

Na Justo Krajčevo in njeno neizmerno požrtvovalnost ima dr. Kraševec zelo lepe spomine:

Ker v vojni vihri ni mogel redno obiskovati šole, ga je Krajčeva prihajala iz Starega trga v Vrhniko peš poučevat, da bi ga pripravila za sprejemni izpit na Nižjo gimnazijo! Si je danes to še mogoče predstavljati?!

Pozneje, ko je bil s pomočjo Juste Krajc sprejet na šolo, je hudomušni Viktor kot dijak Nižje gimnazije na neki slovesnosti sodeloval pri recitaciji Župančičeve Dume. Med vajami se je razposajeno poigraval tako, da je v tistih verzih, kjer pesnik govori ” Hamburg, Hamburg …”, nagajivo še tretjič rekel “Hamburg” in malce porušil dramatični ritem verzov. Ko pa je šlo na odru zares, se mu je zareklo: ” Hamburg, Hamburg – Ham …!” Ob tragični pesmi ganjeno in zelo resno občinstvo v dvorani je ob nepričakovanem medklicu planilo v nezadržen krohot …

 • Zadaj stojita Amalija Gunde in
 • Vinko Toni.
 • Spodaj sedi Marija Igler Iglar1, poročena Avsec. (Zdi se mi, da je pozneje učila tudi nemščino).

Oblečeni so razmeroma lahko, zato ugibam, da so se mogoče slikali ob uspešnem zaključku šolskega leta v juniju. Marija Avsec ima povrh obleke oblečeno delovno haljo, medtem ko je njena kolegica na levi v bluzi s kratkimi rokavi, vrhnje oblačilo pa je (morda) odložila poleg sebe na klop.

 • dr. Viktor Kraševec, Vrhnika, oktober 2017, ustno
 • Silva Šepec, Stari trg, oktober 2017, ustno

Kraj: Stari trg pri Ložu
Datum: domnevno 1946 ali 1947
Avtor: ni znan
Zbirka: Viktor Kraševec
Skenirano: 24. 9. 2017
Oblika: fotografija

1 Sprememba 21. 11. 2017 – glej komentarje bralcev

10 komentarjev leave one →
 1. Vilma Dobrin permalink
  20. 11. 2017 17:52

  Ker nas je vse Bločane dolga leta učila slovenščino tovarišica Ivica Škrabec in ker sem jo zelo dobro poznala tudi osebno, se mi zdi, da je ona prva na levi spredaj, kjer sedijo. Naj še kdo od Bločanov to preveri.

 2. bozatoni permalink
  20. 11. 2017 18:07

  Vilma, tudi meni se je tako zdelo, pa nisem bila prav prepričana. Če tudi ti tako praviš, sva zdaj že dve.

 3. Breda permalink
  20. 11. 2017 19:44

  Vilma in Boža, prav imata. Sigurno sedi Ivica Škrabec spredaj v karirastem krilu.

 4. Mateja Sterle permalink
  20. 11. 2017 20:08

  tudi meni se zdi,da je Ivica Škrabec leva

 5. 21. 11. 2017 07:16

  Hvala za popravke!

 6. Maja Jontes roj.Avsec permalink
  21. 11. 2017 17:48

  Pri predstavitvi uciteljev s slike je napaka: uciteljica Marija Iglar por.Avsec in ne Igler, kot je navedeno.

 7. Maja Jontes roj.Avsec permalink
  21. 11. 2017 17:56

  Gospa Vilma Dobrin pravilno ugotavlja, da levo spredaj na uciteljski sliki sedi uciteljica Ivica Fabiani, porocena Skrabec.

Trackbacks

 1. 1948 Stari trg – Tretji letnik Nižje realne gimnazije Stari trg in popis njenih učiteljev | Stare slike
 2. 1959 Donava – Absolventska ekskurzija | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: