Skip to content

1908 Logatec – Obhodna obrt, nabiranje človeških las

22. 12. 2017

Na levi strani je prva stran obrazca s podatki o obrti in obrtnici ter izračun davka; na desni pa je zadnja stran obrazca, kot uradno potrdilo, da je davek plačan.

Na bolšjaku v Ljubljani sem naletel na zanimiv plačilni nalog c. k. okrajnega glavarstva v Logatcu iz leta 1908. Zanimiv se mi zdi zato, ker je Primožič Marjana iz Breznice 9 (op. Perko: Breznica pri Žireh) marca 1908 plačala 12 k (krone) 90 h (vinarji), da bo lahko eno leto opravljala obhodno obrt nabiranje človeških las na področju c. k. okrajnega glavarstva Logatec, kamor je sodilo tudi naše področje. Ne vem, ali je obrtnica le zbirala človeške lase ali je izdelovala tudi lasulje, saj prav temu je bilo zbiranje verjetno namenjeno. Zanimivo bi bilo vedeti tudi, kako je to zbiranje potekalo, ali pri takratnih frizerjih ali kjer koli, kjer so opravili kako striženje, npr. dolgih dekliških ali ženskih, pa mogoče tudi moških las.

Kraj: Logatec
Datum: 1908
Avtor: uradni obrazec c. k. okrajnega glavarstva Logatec
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 7. 9. 2017
Oblika: dokument

One Comment leave one →
  1. anaivani permalink
    23. 12. 2017 08:20

    Dve sestri od mojega očeta sta sta imeli zelo bujno rast las in sta vsako leto odstrigli kito in jo drago prodali za lasuljo. Baje niso bili vsaki lasje ta pravi.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: