Skip to content

1940 Cerknica – Meletova garaža

27. 12. 2017

Slika je nastala poleti leta 1940. Neznani fotograf je slikal garažo z voznim parkom Meletovih. Podobno sliko smo objavili že v prispevku o avtobusih, ki so jih izdelovali pri Meletovih in so z njimi v naših krajih prevažali potnike in pošto.

Objekt z garažami in delavnico je postavil že Josip Mele, ob nastanku te fotografije pa jo je vodil njegov sin Anton Mele. Poslopje je imelo štiri odprte prostore, ki so služili za garažo (levi je bil večji, v sredini pa so bili še trije manjši) in prostor zaprt z vrati, kjer je bila delavnica za izdelavo avtobusov. Kot zanimivost, delavnica in garaže so imele centralno ogrevanje, najbrž je bilo to eno izmed prvih v Cerknici.

Zaradi izdelave večjih avtobusov so delavnico podaljšali, v podaljšku pa so takrat uredili tudi kurilnico s pečjo na drva. Tudi tu se je pokazala Antonova inovativnost in racionalizacija s prostorom. Kurilnica je bila v kletnem prostoru pod novim podaljškom, vanjo pa so vstopali skozi jašek za šraufanje oziroma kanal, ki je potekal vzdolž mehanične delavnice. Poleg tega je bila peč z razlogom nameščena v kleti. Za kroženje tople vode po radiatorjih so izkoristili termiko, ker je bila peč nižje od prostorov, je topla voda sama krožila po sistemu (danes imamo za to črpalko). Ogrevanje delavnice je služilo za boljše počutje delavcev in mehanikov pozimi, garaže pa so bila ogrevane zaradi avtobusov, da so se potniki pozimi usedli v topla vozila.

Po nacionalizaciji so bile garaže in delavnica dane v uporabo podjetju SAP, ki se je ravno tako ukvarjalo z avtobusnimi prevozi. V 60. letih so Meletov objekt podrli in na tem mestu zgradili današnjo avtobusno postajo.

Dva avtobusa na podvozju SAURER DIESEL, prvi še ni narejen. Z napredkom avtobusnih prevozov in porastom števila potnikov so pri Meletovih začeli z izdelavo večjih avtobusov, vendar jim tega, zaradi dogodkov med vojno in po vojni, ni uspelo dokončati. Prav ta avtobus na žalost ni bil nikoli dokončan, saj so ga po kapitulaciji Italije odpeljali nemški vojaki in ni bil nikoli vrnjen Meletovim. Drugi pa je registriran in je bil v uporabi.
Še dva avtobusa, ki sta bila že v uporabi. To so bili manjši avtobusi, vsi narejeni v Meletovi delavnici.
Na tem izrezu je v garaži parkiran Meletov DKW Luxus kabriolet, ki ga je Anton Mele kupil 30. avgusta 1939. Na desni strani pa je Ivan Slabe iz Ivanjega sela. Pri izdelavi avtobusov so sodelovali razni mojstri in eden izmed njih je bil tudi možakar s slike.

Slovarček:

  • šraufanje: vijačenje, kadar kaj popravljamo

Viri:

  • Joži in Zvone Mele

Kraj: Cerknica
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Joži Mele
Skenirano: 29. 1. 2014
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: