Skip to content

1917 Ogrska – Madžarska kraljeva poljska pošta

1. 03. 2018

Kako se je ta vojna dopisnica znašla pri naši teti Antoniji, ne vem. Zanimiva je tudi zato, ker ima samo prednjo stran z naslovom, zadaj ni nič.

Leta 1913 je bila dejavnost in organizacija poštnih uradov v Avstro-Ogrski urejena na novo s servisno knjigo E-47. K. u. k. Feldpost (kraljeva in cesarska poljska pošta) je bila v skladu s tem skupni vojaški objekt. Njegova naloga pa je bila posredovanje vseh uradnih in zasebnih sporočil med vojsko na terenu in domovino. Takoj po začetku vojne je začela svoje delo na 118 poljskih poštah s 620 uslužbenci. Vse poljske pošte so bile označene s poljsko poštno številko, ki jim je bila dodeljena. To je zagotovilo tako tajnost bivanja in gibanja posameznih enot kot sortiranje velike količine pošiljk. Naslov vojaka je bil sestavljen iz položaja vojaka, imena in priimka, vojaške enote in poštne številke poljske pošte, kar je razvidno tudi na dopisnici.

Da bi zagotovili hitro in nemoteno razdeljevanje pošiljk na terenu, so v servisni knjigi E-47 navedena natančna navodila o naslavljanju pošiljk, ki jih je bilo treba prevažati. Npr. ime in naslov pošiljatelja sta bila v zgornjem levem kotu, v zgornjem desnem beseda Feldpost (nemško) ali Tabori posta (madžarsko), v sredini je moral biti naveden prejemnik, v spodnjem desnem delu pa poljska pošta ali poštni urad. V prvih dneh vojne so bili predpisi objavljeni tudi v različnih dnevnih časopisih in tiskanih vzorcih za ponazoritev.

Na sliki levo nemški cesar Viljem II. z nemško zastavo.1 je Karel IV., madžarski kralj od novembra 1916 do novembra 1918. Na njegovi levi je madžarska zastava. Desno je Franc Jožef I., ki ga ni treba posebej predstavljati. Pritičeta pa mu dve zastavi. Rdeče-bela je bila avstrijska zastava od 13. stoletja dalje. Rdeče-belo-rdeči pasovi pa so se prvič pojavili leta 1787 na narodnih vojaških insignijah.

Slovarček:

 • feldpost, tabori post: poljska pošta
 • insignije: skupek znamenj oziroma simbolov stanu, časti ali oblasti;  vojaške insignije so oznake čina, položajav vojaški hierarhiji ter tudi enote

Viri:

Kraj: Ogrska
Datum: 1917
Avtor: Avstro-ogrska kraljeva in cesarska vlada
Zbirka: Ivanka Gantar
Skenirano: 17. 10. 2014
Oblika: dokument1 Sprememba 1. 3. 2018

4 komentarji leave one →
 1. alojzmazij permalink
  1. 03. 2018 08:18

  Na levi strani slike je ob cesarju Francu Jožefu zaveznik , nemški cesar Viljem II z zastavo nemškega cesarstva.

  Všeč mi je

 2. Ivanka Gantar permalink
  1. 03. 2018 08:22

  Hvala, gospod Alojz. Pa tako sem se matrala, da sem našla sliko, ki je bila podobna temu na sliki. Na, pa še tam sem falila. A sem še kje? Moja napaka, se opravičujem in me je sram.

  Všeč mi je

 3. Anonimnež permalink
  1. 03. 2018 09:20

  Ivanka tako lepo razvozlate te stare slike, zakaj se opravičijete.

  Všeč mi je

 4. Ivanka Gantar permalink
  1. 03. 2018 09:22

  Hvala, brezimni.

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: