Skip to content

1935 Iga vas – Kolesarji

10. 04. 2018

Fantje iz Iga vasi so se ponosno nastavili fotografskemu objektivu s prav novimi kolesi, ki so jih tudi lepo okrasili. Bohved, če so se sploh že peljali, saj so kolesa brez prahu, gume pa popolnoma čiste.

Na sliki so:

 • Jakob Kranjc – Pavlov,
 • Rudolf Truden – Hlepinov,
 • Tine Mlakar – Baragov,
 • Franc Bavec – Dubčev in
 • Vinko Truden – Hlepinov.

V zvezi z gumami sem se spomnila na štorijo, ki je le posredno povezana s kolesarstvom. Pred mnogimi leti, za devetimi gorami in vodami, sem si kupila montl (plašč) in je bil moji znanki zelo všeč, zato sem ji obljubila, da bom šla pogledat v trgovino, če imajo njeno številko. Imeli so jo, a montl je bil bele barve, ona pa je želela črnega. Poklicala sem jo takoj, že iz Ljubljane, če bi morda pa imela belega. Oglasil se je njen sin. Matere ni bilo in sem mu naročila, naj ji pove, da imajo samo še bele montlne. Potem je bila nekaj časa tišina in zatem vprašanje: »Montlne za kolesa, al…?« Kmalu bi umrla od smeha, saj tega izraza nisem slišala že toliko časa, da sem pozabila, da sploh obstaja.

Kot že enkrat prej povedano, so se kolesa pri nas pojavila skoraj istočasno kot drugje po Evropi. Bila so draga, okrog 200 kron, kar je bilo štiri učiteljske plače, zato so si jih najprej privoščili bogati meščani in šele kasneje so postala praktično prevozno sredstvo še za vse ostale.

Prvo skico kolesa naj bi naredil že Leonardo da Vinci v 15. stoletju in je precej podobna današnjemu kolesu, znanstveniki pa ne znajo določiti njene starosti in zato to ni popolnoma zanesljiv podatek.

Med začetniki industrije koles v Avstro-Ogrski je bil vsem znani Janez Puh, ki jih je že leta 1889 začel izdelovati v lastni delavnici v Gradcu. Kmalu je postal uspešen, prepoznaven podjetnik in kmalu zatem začel izdelovati tudi motorna vozila. Le nekaj let za njim je njegov svak Franz Neger v svoji delavnici v Mariboru poleg šivalnih strojev začel izdelovati tudi kolesa in delavnica je kmalu prerasla v tovarno. Franc Batjel je na začetku 20. stoletja v Gorici izdeloval kolesa vseh vrst in iz te delavnice je leta 1905 nastala prva slovenska tovarna koles Tribuna. Leta 1919 jo je preselil v Ljubljano in njena naslednica je bila tovarna Rog.

Po drugi svetovni vojni je poleg tovarne Rog izdelovala kolesa tudi Tovarna koles Partizan v Subotici. Reklamo za ta kolesa je napisal Frane Milčinski – Ježek. In ker je izvirna in da ne bi šla v pozabo, naj bo še tu zapisana, čeprav je nastala najmanj dvajset let po fotografiji.


Peter Pikl ma bicikel
znamke Partizan.
Z njim se pelje vse nedelje
gor čez hrib in plan.

Z nogo melje,
z roko smer ravna,
če na poti kdo ga zmoti,
z zvončkom pocinglja.

Tudi v tem primeru so pomagali zapisi v knjigi Janeza Kebeta.

Viri:

Kraj: Iga vas
Datum: 1935
Avtor: neznan
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 28. 3. 2012
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. Mirko Anžel permalink
  13. 07. 2019 10:46

  Besedilo reklame za kolo je bilo v drugi kritici malo drugačno in sicer:
  Z nogo melje, ko se pelje,
  z roko smer ravna,
  če kdo zmoti ga na poti
  z zvončkom pocinglja.
  Seveda pa se spominjam tudi napeva.

  • 15. 07. 2019 15:24

   Po spletu sem iskal, če je melodija ali reklama kje objavljena. Pa nisem našel. Ali je bil to kakšen napev, ki je bil takrat popularen.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: