Skip to content

1972 Lož – Ansambel Notranjci

16. 02. 2019

Slika je bila posneta po mojem občutku okoli leta 1972, in sicer zagotovo v jedilnici Kovinoplastike ob neki praznični priložnosti – morda 8. marcu, srečanju upokojencev, kaki sindikalni zabavi ali čem čisto tretjem – vsekakor pa prazničnem in veselem, vrednem dobre muzike.

Sliko je najverjetneje posnel Jože Berglez, takrat neuradni uradni fotograf Glasila Kovinoplastike. To in še eno sliko sem namreč našla pri posprav­ljanju v kupu člankov, ki sem jih včasih pisala v ta časopis, ki je takrat “pokrival” vso Loško dolino, ne le kolektiv Kovinoplastike. Njegova naklada je bila od okoli 1600 izvodov, pa tja do 2200 ali celo 2500 – za vsakega zaposlenega en izvod, pa še za upokojence jih je bilo.

Zdaj pa k fantom na sliki: prva dva sta hkrati tudi člana Godbe na pihala, ki je nekako v tem času ali malo po njem postala Pihalni orkester Kovinoplastike. Ta, pravzaprav njen sindikat, ga je vzela pod svoje okrilje, mu omogočila prostor za vaje, nakup inštrumentov in financirala celotno njegovo dejavnost. Orkester še vedno nosi ime Kovinoplastike.

Ja, prva dva z leve sta France Žnidaršič – Žfran, ki je več kot 50 let deloval v Pihalnem orkestru oziroma godbi že tam nekje od leta 1954 naprej, vmes pa igral tudi v raznih ansamblih kot je ta na sliki, pisal besedila za narodno zabavne viže, a tudi prevzel vlogo kapelnika, ko je godbi že grozil razpad. Pa še kaj narisal je mimogrede. Drugi je Jože Žnidaršič, ki s prvim ni v sorodu, sta pa dolga leta skupaj muzicirala pri godbi in tudi tukaj. Tretji je harmonikar Jože Truden, že pokojni, ki je s svojo harmoniko razveseljeval družbe daleč naokoli tako rekoč do zadnjega diha. Poleg njega z električno kitaro stoji Ljubo Bavec – Lubče, verjetno v času s slike še vedno tudi član skupine Deltoidi, drugače pa daljni sorodnik fotografa Vinka Bavca, o katerem smo na Starih sikah tudi že kakšno rekli. Zadnji je Bogomir Mulec, Culcov Bogo iz Pudoba, ki je v prostem času brenkal na bas pri tej skupini z imenom Notranjci, drugače pa delal v Kovinoplastiki, kot tudi ostali štirje kolegi s slike.

Po domače smo jima rekli Mežnarjev France in Pogrčinov Jože. Poleg pihal in črnih telovnikov imata skupen tudi v Loški dolini zelo pogosti priimek Žnidaršič.

Za njima se vidijo skupaj zloženi legendarni Brestovi stoli tipa “sardan”, ki so bili tja nagneteni najbrž zato, da so napravili prostor za nastopajoče in skoraj zagotovo tudi plesalce. Ob normalnih vsakdanjikih smo na njih malicali, vse dokler ni bila zgrajena najnovejša jedilnica, ki zdaj šteje tudi že blizu trideset let. Prva je bila v stari hiši nasproti gostilne pri Mlakarju, po letu 1967, ko je Kovinoplastika dobila nove proizvodne prostore na “udarniško” zgrajenih temeljih pa je bila narejena tudi nova kuhinja z jedilnico in to je ta s slike.

Tokrat ne bom šla spraševat naokoli, kakšna priložnost je tole bila, niti kaj so igrali in še vse tisto, kar bi mi sproti padlo na pamet, ker sicer tale prispevek ne bo nikoli končan … Saj je že na prvi pogled očitno, da je bilo lepo: trenutki sladkega brezdelja, glasba, ples, mladost … Muzikantje so pa itak najboljši fantje …
Prvi z leve je Hlepinov, za njim je Ljubo Bavec.1

Urednik Glasila Kovinoplastike Slavko Berglez je pred objavo slike zapisal vse kar je pomembno. Dejstvo, da je sliko pripravil za objavo in jo – najbrž ob ustreznem članku – tudi objavil, govori, da je šlo za pisanja vreden dogodek.

Kako dolgo in kje vse so Notranjci s slike nastopali pa ne vemo, gotovo ne samo tukaj in tokrat.

***
P. S.: Vesolje rado pomaga Starimslikam.Cerknica.org.: Včeraj med mukotrpnim nabavljanjem dobrin za preživetje kot nalašč srečam Žfrana, prvega moža z leve na tem posnetku. Kajpak da sva govorila o tejle sliki in zagotovil mi je, da je bil takrat gotovo 8. marec in nič drugega, ker je Lubče od Deltoidov samo takrat igral z Notranjci … Letnico sem pa pozabila preveriti.
1Dopolnjeno 15. 12. 2022

Kraj: Lož, Kovinoplastika
Datum: 1972
Avtor: domnevno Jože Berglez
Zbirka: Milena Ožbolt
Skenirano: 19. 1. 2019
Oblika: fotografija

3 komentarji leave one →
 1. Will Littke permalink
  26. 08. 2023 05:15

  Milena – Thank you for publishing this interesting article and photograph. I am wondering if accordionist Jože Truden – Hlepin, mentioned in your article, is related to the Podcerkev Truden – Hlepin family. The article below mentions Rudolph & Vinko Truden – Hlepin from Iga vas, who are sons of Janez Truden – Hlepin, younger brother of my great grandfather, Franc Truden – Hlepin. Janez Truden – Hlepin moved to Iga vas when he married.
  https://stareslike.cerknica.org/2018/04/10/1935-iga-vas-kolesarji/?fbclid=IwAR3tzgywz3xlnrZW2YLH_DeS3v4JLVWvAWs83hlNQ0wTmlei1OuZIhw79gQ Rudolph and Vinko were born 1907 & 1909 respectively. Is it possible that accordionist Jože Truden – Hlepin is the grandson of Rudolph or Vinko? Thank you and Stareslike Cerknica again for publishing all the interesting pictures and articles of old Cerknica, the homeplace of my family…….Jennifer (Nylander) Littke

 2. Will Littke permalink
  26. 08. 2023 07:25

  Milena – By Franc Truden – Hlepin, I mean my great grandfather (1864 – 1950), father of Frank (the photographer), my grandfather, Aloyz, Janez (John), Ivana, Stanko and Jozefa (Pepca). Franc was the eldest son, so he must have inherited the Truden – Hlepin house #28. He is pictured in the article below, which must have been taken prior to July 1950, the date of Franc’s passing…….Jennifer (Nylander) Littke https://stareslike.cerknica.org/2016/12/28/1952-podcerkev-skupina-z-dusanom-vrtnarjevimi-in-francetom-trudnom/?fbclid=IwAR0nFU69seg1OazOhTObNaeQ7yaetkLqaNORUHS40CngwagvWxp2hSfTfCQ

Trackbacks

 1. 1972 Stari trg – Prireditev z godbo in zborom v Kulturnem domu | Stare slike

Dodajte komentar

%d bloggers like this: