Skip to content

1936 Vrhnika pri Lj. – Športni dan (2)

8. 08. 2018

Tradicionalni športni dan na Vrhniki je bil 5. julija 1936. Na sliki so lahko rakovški nogometaši ali pa kateri drugi, poznam ne nikogar.

Za športno dopoldne so bile napovedane lahkoatletske igre, za popoldan pa dve nogometni tekmi: SK Vrhnika proti SK Mengeš in šaljiva tekma Debeli : Suhi. O rezultatih ne poročajo niti časniki niti Bogdan v svoji knjigi. Še več. Napisal je celo, da je bila v letu 1936 nogometna ekipa manj uspešna in je odigrala le štiri tekme. Zapisi o igralcih in rezultatih so izginili.

Po tekmah je sledila veselica na Kočevarjevem vrtu. In kje točno je? Tudi to so nam povedali in pokazali na strokovnem srečanju na Vrhniki 14. junija 2018, ko smo si ogledali maketo porečja Ljubljanice, reke sedmih imen. Ko se pripeljete po izvozu z avtoceste pred semafor na Vrhniki, pogledate na desno na drugo strani ceste. Tam je bil znameniti Hočevarjev vrt. Znam razložiti, kaj?! Upam, da je vsaj eden razumel.

Organizatorji so pozvali morebitne udeležence športnega dneva, naj pridejo v čim večjem številu, in to z vlakom, ker so dobre zveze. Odsek železniške proge Brezovica-Vrhnika je bil v uporabi od leta 1899 do 1966.

Ker je bil športni dan, so sodelovali vse sorte športniki, tudi kolesarji.
Glede na povedano pa obstaja tudi verjetnost, da na sliki niso Rakovčani.
Nekdo je natančno zapisal podatke, ne vemo, kdo. Številko 31 pa je zapisal gospod Stane Kovšca, ko je slike posodil za objavo.

Viri:

  • Urbar, B. Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico 1926 -1955. Cerknica: Nogometni klub Rakek, 2017.
  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (02.07.1936), letnik 17, številka 150. URN:NBN:SI:DOC-GWT0JJUJ from http://www.dlib.si

Kraj: Vrhnika (pri Ljubljani)
Datum: 5. julij 1936
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: