Skip to content

1934 Vrhnika pri Lj. – Športni dan (1)

7. 08. 2018

Športni dan na Vrhniki je bil tradicija, zato ne preseneča, da je bil tudi leta 1934. Časnik Jutro je o športnem dnevno poročal, zamenjal pa SK Javornik z Rakeka s SK Slivnica iz Cerknice in zaradi tega se nameravam pritožiti, ne vem pa še, kam. Še dobro, da imam Urbarjevo knjigo in tam sem našla precej podatkov. V okviru športnega dne so se odvijale različne tekme, očitno pa je bil nogomet že tedaj glavna postranska stvar.

Na sliki so rakovški nogometaši, ki paradirajo skozi Vrhniko, spremljala jih je godba. Zgodilo se je zadnji dan v septembru. Tja so se odpeljali z avtobusom cerkniškega prevoznika Turšiča, spremljali pa so jih številni navijači. Na svečanosti je imel v imenu SK Javornik govor Franc Šušteršič in navdušil številno publiko. Prvo tekmo so odigrali z ekipo Logatca in izgubili z 2 : 0. Druga tekma – SK Jugoslavija iz Ljubljane je po podaljških premagal Vrhniko s 3 : 1. Sledila je tekma med SK Jugoslavija in SK Logatec in se po štiridesetih minutah končala. Sledil je podaljšek, Logatčani so bili utrujeni in tako je Jugoslavija z lahkoto povedla na 2 : 0. Poraženca, torej Rakek in Vrhnika, sta se pomerila v tretji tekmi, ki se je končala z rezultatom 1 : 1, ne vem pa, za koga. Končni vrstni red je bil: SK Jugoslavija, SK Logatec, SK Vrhnika in SK Javornik, ki je v spomin na ta dogodek prejel zastavico z napisom SK Vrhnika na eni in »Brzoturnir 30. IX. 1934« na drugi strani.

Važno je sodelovati!

Za kolesarja ne vemo, sta tekmovalca ali gledalca. Glede na obleko pa sta najverjetneje obiskovalca prireditve.
Tudi ta zapis je pomagal pri iskanju dodatnih informacij.

Viri:

  • Jutro: dnevnik za gospodarstvo, prosveto in politiko (12.10.1934), letnik 15, številka 235. URN:NBN:SI:DOC-MTBON65I from http://www.dlib.si
  • Urbar, B. Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico 1926 -1955. Cerknica: Nogometni klub Rakek, 2017.

Kraj: Vrhnika
Datum: 1934
Avtor: neznan
Zbirka: Peter Kovšca
Skenirano: 22. 3. 2012
Oblika: fotografija

Dodajte komentar

%d bloggers like this: