Skip to content

1930 Unec – Birmanci, botri in sorodniki

25. 09. 2018

Birmanci z botri in sorodniki pred gostilno in trgovino Simona Ribariča na Uncu.

Enako fotografijo ima J. Mulec v knjigi Segljaj spomina, str. 82, pod fotografijo je zapisal le: Slavljenci ob praznovanju birme pred Ribaričevo gostilno na Uncu, okoli 1930.
Nič bolj podrobno, nič o osebah na fotografiji.

Ne vem, ali je na sliki birma iz leta 1931, je pa gotovo zanimiv opis priprave na birmo, ki je bila na Uncu 11. maja 1931 in jo je v Dnevniku takole opisal Ivan Puntar Štacnar:

5. maj:  Dekleta pri Kobetu in Rebcu plele vence za birmo.

7. maj: Čebausovi pripeljali hoja en desetak za birmo. Dekleta plele vence.

8. maj: Dopoldne po mlaj v Cerovco dolg 21 m za birmo. Hlapec kopal jamo za mlaj.

9. maj: Cel dan pripravljali za birmo. Stavili mlaj in sicer: pri gasilnem domu slavolok. Pri Anšku slavolok in pri cerkvi slavolok in farovžu.

Hoje samice pri Gabrenju štali in pri Kobetu. Darovalci hoj jaz eno, Čebausovi eno, Anškova Elča eno, Rebec eno, Kobečka eno, Gabrenj dve.

Jaz sem stavcem dal 15 litrov vina. Hlapec kopal pesek za posutev k cerkvi.
Oblačno burnato mal dež.

10. maj: Nedelja. Birma v Planini: Popoldne sprejem škofa ob . 4 ure. Gasilci šli k sprejemu 17 mož in Ivanjcev 17. Za posojilnico navzoč Melliva in Urbas .

Ivanje selo. Ključarji Godeše in Gabrenje. Od podžupanstva nobeden ker je bil podžupan Gregorica (Lovrinov) proti duhovščini orientiran.
Dež in solnce.

11. maj: Dan sv. birme. Naša Ivanka in Radko pri birmi. Botra je bila Rusova Mimica iz Logatca. Boter Žan Čebausov. Pri nas bila gostija.
Solnce.

Posnetek je bil narejen verjetno po opravljeni birmi, in birmanci so se že veselili daril (ali pa tudi ne, če niso dobili pričakovanega), ki so jih dobili od botrov in botric.
Gotovo je zanimiv pogled na belo oblečene deklice birmanke, z venčki v laseh, in obvezno malo taško. Fantje, birmanci so bili v oblekah, imeli pa so kratke hlače, malo čez kolena.

Viri:

  • Ivan Puntar Štacnar, 2009. Moje delo, doživetje in pogledi. Dnevnik 1923-1943. Založništvo Jutro Ljubljana, 568 s.

Kraj: Unec
Datum: 1930
Avtor: neznan
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 8. 1. 2018
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: