Preskoči na vsebino

1976 Menišija, Cencov dol – Tihožitje s polhi

13. 10. 2018

Ta je pa fenomenalna: polhi igrajo na kitaro!
V luknji imajo pa nemara gnezdo – poušno…Pravzaprav gre za umetniški posnetek ujetih polhov, pomenljivo tihožitje, posneto oktobra 1976 na polhanju v Cencovem dolu v Menišiji. Sceno sta pripravila in posnela Bojan Štefančič in Matjaž Žnidaršič.

Županova mama z Gornjega Jezera pa je povedala zgodbico, ki jo je slišala od starega očeta Franca Martinčič iz Dolenje vasi, ko je bila stara sedem let. Ko so sedeli starejši vnuki vsak na eni strani peči, oče pa na sredi na vogalu in Anica pri njih na kolenih, so med drugimi pripovedovali tudi tole:

“Nekoč so možje polhe lovili gor v Javorniku, pa so v škrincah našli polhe, ki so imeli privezan rdeč trakec okoli vratu. Čudno se jim je zdelo, kaj to more biti. So šli iskat, pa so v neki luknji našli fanta, ki je imel rdeč lajbelc. Čeprav je bil tam čez noč, je bil še živ in srečno so ga spravili ven. Potem je pa povedal:

Kot oni je šel polhat, pa je v temi padel s polnim ruzakom škrinc vred v brezno, iz katerega se ni mogel sam rešiti. Domislil se je, kako bi si pomagal. V luknji je ujel polhe in jih rešil iz škrinc še žive, jim okoli vratu privezal rdeče trakce, ki jih je nacefral iz svojega rdečega lajbelča, da si jih niso mogli s kremplji strgati dol in jih izpustil. Tako je druge ljudi opozoril na svojo stisko in se je vse srečno končalo, ko so ga potegnili ven in je lahko šel domov.”

“Stari oče so pogosto hodili polhe lovit, “se še spominja Županova mama.”So jih ujeli po sto! Prav gor so šli po Javorniku in so jih prinesli poln ruzak. Saj ne vem kam so jih dali. Nekaj so jih razdali, pa kuhalo se je iz nji vse sorte: ajmoht, župo, pekli so jih, pa na gulaš so jih naredili, pa rižot, mladiče so tudi pohali. Pečene so zalili v mast, sveže so nekaj čas hranili na hladnem, kožice se je pa prodalo …”

Toliko za malo jesenskega okusa po starih časih …

Slovarček:

  • poušna : luknja v zemlji, kjer imajo polhi gnezdo
  • ruzak škrinc: nahrbtnik pasti za polhe
  • lajbelc, lajbelč: telovnik

Viri:

  • Anica Telič, Gornje Jezero, 2016, ustno

Kraj: Menišija, Cencov dol
Datum: oktober 1976
Avtor: Matjaž Žnidaršič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 4. 10. 2018
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. Ivanka Gantar permalink
    13. 10. 2018 14:57

    Milena, lepo si napisala, ampak – fuj, to! Ubogi polhi. Na kitari so pa notranjski The Beatles.

    Všeč mi je

Dodajte komentar