Skip to content

1924 Unec – Lorenzo Greco

22. 01. 2019

Obeležje je postavljeno v spomin Lorenzu Grecu, italijanskemu podbrigadirju finančne straže, ki je padel pri opravljanju dolžnosti. Kdaj so ga postavili in kdo, mi ni uspelo ugotoviti.

V noči med 23. in 24. junijem 1924 je prišlo na italijanski strani pri Uncu do pretepa med civilisti in italijanskimi finančnimi stražniki. Kratko so potegnili slednji, saj je bilo veliko ranjenih, Lorenca Greca pa so ubili. Pokopali so ga 9. julija v Postojni. Pogreba se je udeležilo mnogo fašistov ter zastopniki civilnih in vojaških oblasti.

Takoj po incidentu so Italijani zaprli državno mejo, ukinili telefonske zveze in prepovedali prehajanje meje. Šlo naj bi za navaden spor med civilisti in neprijaznimi financarji, poročila italijanskega tiska pa so bila precej politično obarvana, saj so za dogodek krivili orjunaše. Zaradi razjasnitve okoliščin, ki so do tega privedle, je delegacija jugoslovanske varnostne straže z Rakeka obiskala komandanta italijanske straže v Kačji vasi, da bi pridobila vse potrebne podatke in informacije. Poročnik Volpi na vprašanja ni odgovarjal in je za vse krivil orjunaše iz Planine, Unca, Rakeka in Cerknice. Prav tako ni privolil v zaslišanje financarjev, ki so bili udeleženi v incidentu. Strele je slišala tudi jugoslovanska finančna straža, ki se je tedaj nahajala v Slivicah. Jugoslovanski predstavniki so domnevali, da valjenje krivde na orjunaše potrjuje bojazen italijanskih obmejnih stražnikov in funkcionarjev pred imenovano organizacijo zaradi njihovega (italijanskega) nenehnega prehajanja jugoslovansko-italijanske meje in zastraševanja naših prebivalcev.

Dogodek pa ni bil tako nedolžen kot se zdi, saj je povzročil zanimanje celo v Beogradu, kjer so bili prepričani, da je bila stvar inscenirana. Kraljeva vlada pa je k zadevi pristopila skrajno resno. Zunanji minister je izrazil italijanski vladi v Rimu obžalovanje, notranjega ministra pa je vlada pooblastila za uvedbo preiskave in ugotovitev dejanskega stanja.
Uradna italijanska agencija »Stefani« je poročala, da je v noči 22. junija 1924 prebivalec Kačje vasi prestopil na jugoslovansko stran, kjer so ga zavrnili, kar je sprožilo spopad med prebivalci Kačje vasi in jugoslovanskimi orožniki. Zaradi tega naj bi jugoslovanski »elementi« v noči s 23. na 24. junij napadli postajo finančne straže v Kačji vasi in v spopadu ubili Lorenza Greca. Kako so z Unca prišli v Kačjo vas, pa agencija Stefani ne poroča.

Na koncu so sestavili mešano komisijo, ki naj bi na kraju incidenta preiskala dogodek in ga preučila na objektiven in nepristranski način. Beograjski novinarji so zahtevali, naj se končno že uredi meja med obema državama pri Rakeku in to v korist naše države. O izsledkih komisije novinarji ne poročajo. Evidentno pa je, da nas je v zvezi z mejo nategnil vsak, ki je imel pet minut časa.

Obširno je o dogodku poročal časopis “Slovenski narod”.

Viri:

 • Slovenski narod, leto LVII, številka 144, 26. junij 1924
 • Slovenski narod, leto LVII, številka 145, 27. Junij 1924

Kraj: Unec
Datum: 1924
Avtor: neznan
Zbirka: Michele Di Bartolomeo
Skenirano: 25. 10. 2014
Oblika: fotografija

4 komentarji leave one →
 1. Anonimno permalink
  22. 01. 2019 08:20

  Predlog: zelo dobro bi bilo, da bi bile podane koordinate, kjer se nahaja to obeležje. Na splošno bi bila dodana vrednost tudi pri ostalih fotografijah (če že ne mogoče točne lokacije/koordinat, vsaj nek okviren radij). Seveda za uporabniku prijazen prikaz samo številka ni nič in bi bil dobrodošel prikaz na zemljevidu (google maps ali kaj podobnega s točko lokacije).

 2. Mitja Osterman permalink
  22. 01. 2019 16:01

  Ko gremo iz Uca proti unški koliševki pridemo v strm makedamski klanec v drugem ovinku desno so še ostanki tega spomenika približno 200 do 300 metrov prej sta ob cesti stala dva velika obmejna kamna ki se jih še spominjam kasneje jih je zaminirala bivša jla

 3. Mitja Osterman permalink
  22. 01. 2019 18:09

  Pa še to tudi tega je razstrelila jna in to je še ostalo od njega

  • Anonimno permalink
   17. 11. 2021 19:13

   Obmejjih kamnov ni razstrelila JLA, temveč gozdrarski minerec iz Hribc, mislim, da Tone Godejša.

Dodajte komentar

%d bloggers like this: