Skip to content

1935 Rakek – Maškarada

5. 03. 2019

Čeprav nekateri trdijo, da na Rakeku nikoli ni bilo organizirane maškarade pa pisni, ustni in fotografski viri to trditev ovržejo mimogrede.

Na pričujočem dokumentu je obračun izdatkov maškarade, ki je bila 3. marca 1935. Dokaj pozno, letos bo še kasneje – 5. marca. Neko leto je bil pustni torek 8. februarja in je bilo prav neprijetno, da se za kulturni praznik mačkore okrog afnajo, na kulturo se pa pozablja. Še slabše je bilo, ko je bil pust na 8. marca. Je bila cela Slovenija polna mačkor – enih in drugih.

Odbor za izvedbo maškarade se je sestal že teden pred njo. Določili so naloge in nosilce le-teh. Stane Kovšca je izdelal in obesil deset plakatov. Za muziko je bil določen »domači kvartet« v sestavi Adolf Ölhofer, Franc Pirc, Polde Bombač in Milan Debevc, ki je igral od 18. ure dalje. Za plačilo je prejel 200 din in 4 litre vina, ob pol noči pa jim je gostilničar dal večerjo. Pri Iliriji so naročili pet različnih vrst likerjev. Dvorano je okrasil Lojze Bukovac ob pomoči Česna, Hladnika, Gerka in Domiceljevih vajencev. Ivanka Bombač je izdelala deset pustnih kap, Tavčar pa jim je po nižji ceni prodal 45 – 50 nageljnov. Več gospodinj je pripravilo pustne dobrote. Vstopnina je znašala 3 din, pobirali pa so jo Marija Gorjup, Ivan Klemenc, Slavc Černe in Franc Jaklič. Za šankom so se trudili Iva Šušteršič, Monika Supan, Pičulin in še dva, ki ju ne smem imenovati. Strežbo natakarjev sta imela na skrbi Stane Kovšca in Tone Kovač.

Upravni odbor je bil z izvedbo maškarade izredno zadovoljen in se je vsem poimensko zahvalil za izkazano pomoč. Prireditev je prinesla 470 din čistega dobička, ki so ga pošteno razdelili v enakih deležih 117,50 din v blagajno upravnega odbora, nogometne sekcije, zimsko-športne in šahovske sekcije. Potem so nam pa hribci vse pobrali. Najprej občino, pa zemljiško knjigo, geodetsko, sodišče, maškarado in na koncu še banko. Davke so nam pa pustili, to pa ja.

Slovarček:

  • mačkore: maškare po rakoušku

Viri:

  • Urbar, B. Začetki nogometa in športne dejavnosti med Javorniki in Slivnico 1926 – 1955. Rakek: Nogometni klub Rakek, 2017.

Kraj: Rakek
Datum 3. 3. 1935
Avtor: verjetno Aleks Domicelj
Zbirka: Franc Gornik
Skenirano: 11. 3. 2016
Oblika: skenirana datoteka

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: