Skip to content

1978 Cerknica – Brestove zlate odbojkarice

8. 03. 2019

Na fotografiji je ZLATA Brestova ženska odbojkarska ekipa po eni od mnogih zmag na tradicionalni športni prireditvi, Lesariadi, ki so jih vsako leto prirejala lesnopredelovalna podjetja na področju celotne Slovenije.

Prva na levi je Danica Modic, za njo Romana Janežič, pred njo Magda Mesojedec, sledi Marica Muha, za njo Magda Skuk, nato Lidija Štrukelj, moški za njo je navdušeni navijač Ivan Najger, pred njim v objemu s še bolj navdušenim navijačem Janezom Lavrenčičem sta Zvonka Ješelnik in Iva Zigmund in na koncu ponosni član moške odbojkarske ekipe Ljubo Ule. V čepečem položaju pred Lavrenčičem je Anica Čenčur, kapetanke Brestove odbojkarske ekipe, Erne Žunič pa žal na fotografiji ni.

V dobrih zlatih časih Bresta je bilo vse uspešno in vrhunsko; proizvodnja mnogih estetsko dovršenih pohištvenih izdelkov, dobro poslovanje in vlaganje v nove investicije in programe, zaposlovanje predanih delavcev pa tudi na razno razne invalide se ni pozabljalo in ne nazadnje; Brest je ustvaril množico uspešnih rekreativcev in športnikov iz vrst svojih zaposlenih delavcev. Vsakoletna lesariada je vzpodbudila med zaposlenimi veliko zanimanja za šport in rekreacijo. Na lesariadi je bila vedno množična udeležba. Tekmovanja so bila organizirana praviloma v tistih športnih disciplinah, ki so zajele čim širši krog zaposlenih oziroma tekmovalcev. Tako so se oblikovale ekipe v nogometu, odbojki, balinanju, kegljanju, šahu …

Lesaride so praviloma potekale v juniju. Že takoj na začetku septembra pa so se začeli treningi posameznih športnih ekip za naslednje leto. Moška in ženska ekipa sta trenirali na igrišču pred osnovno šolo v Cerknici, dokler ni zapadel sneg. S treningi se je nadaljevalo takoj, ko je bilo to zaradi vremenskih razmer mogoče oziroma že zelo zgodaj spomladi. Na treninge smo hodili vsi zelo vestno in tudi zelo radi, malo zaradi same igre, zvečine pa tudi zato, ker je bilo po treningu “obvezno” druženje v kakšni priročni gostilni, na primer v Otonici. Velikokrat se je druženje končalo v zgodnjih urah, naslednjega dne. Posebno doživeti so bili treningi, kadar smo trenirali skupaj z gostujočo ekipo, recimo z ekipo najbližjega podjetja Javor iz Pivke. Takrat pa smo hodili domov v zgodnjih jutranjih urah, nekateri pa kar direktno v službo.
Seveda ni treba posebej poudarjati, da smo vedno trenirali skupaj moška in ženska ekipa.

Ženska odbojkarska ekipa Bresta je slavila zmago za zmago. Na koncu si je prislužila vzdevek ZLATA EKIPA. Moška ekipa ženske, v tako sijajnih rezultatih in zmagah, ni nikoli ujela.

Lesaride so organizirala lesnopredelovalna podjetja, kot so bila; Novoles, Novo mesto; Meblo, Nova Gorica; Lesonit, Ilirska Bistrica; Javor, Pivka; Glin, Nazarje; Marles, Maribor. Prireditev je postala tako množična, da je bila lesariada zadnja leta organizirana kar v Ljubljani na Kodeljevem.

 • Danica Modic,
 • Romana Janežič,
 • Magda Mesojedec,
 • Marica Muha,
 • Nada Skuk,
 • Lidija Štrukelj.

 • Ivan Najger,
 • Zvonka Ješelnik,
 • Janez Lavrenčič,
 • Iva Zigmund,
 • Ljubo Ule.

Slovarček:

 • direktno: naravnost

Viri:

 • Zvonka Ješelnik

Kraj: Cerknica
Datum: 1978
Avtor: neznan
Zbirka: Zvonka Ješelnik
Skenirano: 2. 4. 2014
Oblika: fotografija

2 komentarja leave one →
 1. bredatursic permalink
  8. 03. 2019 08:44

  Lesariade so bile res zakon. Jaz sem se udeleževala Zimskih lesariad. Tekmovali smo v veleslalomu in v teku na smučeh, Tudi tu smo bili Brestovci dobri, najboljši pa so bili fantje v teku na smučeh. Skoraj vsi so bili iz Loške doline, iz Gabra in Marofa. Bil je Darko Ožbolt, oče tekača Janeza Ožbolta, pa Kandare… Druga imena sem že pozabila. Oni so znali smučke tako dobro namazat, da nam pri teku niso podrsavale nazaj. Vem da so mazali z enim gelom, prav na debelo, potem pa s starim “peglezom” popeglali. Ja, zelo lepi spomini.

  Všeč mi je

 2. Anonimnež permalink
  8. 03. 2019 12:31

  Najger me bolj spominja na Ludvika po domace mesata Dol.vas.

  Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: