Skip to content

1945 Gorenje Otave – Alojzija Purkart

10. 03. 2019

Na sliki je Alojzija Purkart (Bertoncelj), ki se je v času NOB kot partizanka pridružila Cankarjevemu bataljonu in bila borka v Dražgoški bitki. Po njej se je pridružila XIV. diviziji, v kateri je bila bolničarka do osvoboditve.

Po vojni je s svojima otrokoma živela v Kranju in bila zaposlena v bombažni predilnici IBI. Ko je našemu očetu Antonu Purkartu umrla žena, naša mama, se je z njim poročila in sprejela vlogo nadomestne mame štirim sirotam ter se iz Kranja preselila v Gorenje Otave.

Alojzija Purkart je bila dobra mama. Pri njeni vzgoji je veljal “vojaški red”, kar je pomenilo vstajanje vedno ob rani uri, ne glede na delovnik ali praznik, pospravljanje postelje, reden “fruštek”, umivanje, šola, “južina”, domača naloga, delo, malica in večerja, po večerji pa znani stavek “umit, pomit, scat pa spat”. Ker nas je bilo veliko, hiška pa je bila majhna, sta bila red in čistoča nujna pri vzgoji in delovnih navadah.

Priti iz razvitega, kulturno bogatega mesta Kranj v hribovsko vasico Otave verjetno ni bil mačji kašelj. Kaj jo je potisnilo v tako odločitev, je vedela samo ona, lahko pa z gotovostjo trdim, da jo je pri tem vodilo dobro srce in sočutje. V naše življenje na vasi je vnesla kulturo življenja in navade, ki jih ostali ostali otroci na vasi niso poznali. Kljub skromnim bivanjskih pogojem in eni plači je znala z urejenim gospodinjstvom in pridnostjo nahraniti vsa lačna usta in poskrbeti za vzgojo, ki nas je oblikovala v poštene in delovne ljudi. Za vse kar je naredila za nas, otroke, smo ji iz vsega srca hvaležni.

V dolgih večerih, ko smo sedeli na peči in je delala “klince”, nam je pripovedovala zgodbe iz časov, ko je bila v partizanih. Posebej se je pomudila v pripovedi o Dražgoški bitki, ki se nam je vtisnila globoko v spomin. V Dražgoše je kot pestrna prišla, ko ji je bilo komaj sedem let in je tam ostala vse, dokler se ni pri svojih 16 letih pridružila partizanom.

Alojzija Purkart (Bertoncelj)

Slovarček:

  • fruštek: zajtrk
  • južna: kosilo
  • klinci: zobotrebci

Kraj: Gorenje Otave
Datum: 1945
Avtor: neznan
Zbirka: Janoš Purkart
Skenirano: 19. 1. 2019
Oblika: kopija fotografije

No comments yet

Dodajte komentar

Discover more from Stare slike

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading

%d bloggers like this: