Skip to content

1963 Cerknica – Krvodajalska izkaznica

12. 05. 2019

Petega junija leta 1968 je Silva Arko postala krvodajalka. To je plemenito dejanje pogumnega in srčnega človeka. Z mano imajo probleme že, če mi morajo odvzeti kri za preiskave, torej krvodajalstvo pri meni odpade.

Krvodajalske akcije organizira Rdeči križ. Kri daruje 5 odstotkov Slovencev, od tega ena tretjina ženske, dve pa moški. Krvodajalstvo je v Sloveniji prostovoljno – neplačano, drugje dano kri plačajo. Dan slovenskega krvodajalstva je 4. junij. Na ta dan leta 1945 so prvič odvzeli enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih lahko hranili dalj časa. S tem so nastali tudi zametki krvodajalstva na naših tleh. Prva krvodajalska akcija po vojni je bila 9. marca 1953 v Zagorju ob Savi. Udeležilo se je je devet rudarjev. Od takrat so krvodajalske akcije stalnica na slovenskem prostoru in število dajalcev vsako leto narašča.

14. junija praznujemo svetovni dan krvodajalcev. Na ta dan leta 1868 se je rodil Karl Landsteiner. Prejel je Nobelovo nagrado za odkritje človeških krvnih skupin. Nekaj let za tem pa je s skupino znanstvenikov odkril še Rh faktor.

Tudi moja mama je bila mnoga leta krvodajalka. Dobila je celo neka priznanja, a jih ta hip ne najdem, jih bom pa še, ko bom v penziji. Mimogrede – še 291 dni.

Ko sem še delala v Ljubljani, je bila moja sodelavka prav zagreta. Vsakič me je opozorila na akcijo in me povabila.
»Ma, dej,« sem ji rekla, »saj dajem kri vsak mesec!«
»Ti si neumna!«

Sej, za vsako figo sem bila neumna. Sčasoma začne človek to še verjeti. Na koncu so pa vsi prišli na moje – si imela prav. Ja, seveda sem imela. Kot po navadi.

Ko je Eva utrgala tisto jabko v raju, je ni Bog nič vprašal, zakaj je to storila, kot piše v eni knjigi. Kar takoj jo je napadel: »To mi boš krvavo plačala!« In to zaradi enega jabka. Pa zakaj ravno jabolko? Zakaj ne pomaranča? Aja, pomaranč še ni bilo. Le ta je namreč rezultat davnega križanja, verjetno med pomelom in mandarino.

Zahvala organizacije Rdeči križ v imenu tistih, ki bodo kri potrebovali.

Slovarček:

  • Rh faktor: Drugi (prvi so krvne skupine A, B, AB,O) sistem razvrščanja krvnih skupin predstavlja Rh-faktor (Rhesus faktor). Pri tem gre za prisotnost oziroma odsotnost enega samega tako imenovanega D-antigena. Rh-pozitivne osebe so tiste osebe, ki ta antigen posedujejo in imajo tako krvno skupino Rh+, osebe, ki omenjenega antigena nimajo, pa imajo krvno skupino Rh- in so zato Rh-negativne. Na svetu je veliko več ljudi Rh-pozitivnih; v Sloveniji je takšnih okoli 85 odstotkov, medtem ko je Rh-negativnih 15 odstotkov ljudi.
  • pomelo: je drevo in sadež agruma iz rodu Citrus, in sicer ena od izvirnih treh vrst skupaj s citrono in mandarino, iz katerih izhajajo vsi danes poznani agrumi. Ta vrsta je ostala dolgo skoraj nepoznana, ker so strokovnjaki preučevali samo njen slavni hibrid grenivko, ki jo je nadomestil in prekosil na vseh področjih. Prav to je še najbolj sporna točka pri klasifikaciji citrusov.

Viri:

Kraj: Cerknica
Datum: 5. junij 1963
Avtor: RK Slovenije
Zbirka: Tone Arko
Skenirano: 21. 1. 2019
Oblika: dokument

No comments yet

Dodajte komentar

%d