Skip to content

1961 Cerknica – Blagajna Delikatese

11. 05. 2019

Slika prikazuje blagajno v cerkniški Delikatesi. Kljub temu da je imela trgovina še špecerijo in tekstilno prodajalno, so jo vsi imenovali samo Delikatesa in to ime ima še danes.

Neznani fotograf je slikal iz prostora špecerije (ki jo vidimo na tem posnetku), zadaj pa se vidi del delikatese in bife.

Nova trgovina trgovskega podjetja Škocjan z Rakeka je imela dva oddelka s prehrano in živili, špecerijo in delikateso, ter prodajalno tekstila. Špecerija in delikatesa sta bili v skupnem prostoru, tekstil pa je bil posebej. Zaradi dveh oddelkov v enem prostoru je bila vpeljana skupna blagajna. Blagajna je bila na sredini, nasproti vhoda. Trgovke na oddelkih so cene izbranih artiklov strank ročno zapisale na paragonski blok in vse cene na pamet seštele, ker takrat še ni bilo kalkulatorjev in podobnih pripomočkov. Potem ga je stranka sama odnesla na blagajno, kjer je po opravljenem plačilu, blagajničarka nanj pritisnila štempelj PLAČANO. Po opravljenem plačilu je stranka taisti listek odnesla nazaj trgovki, ji ga izročila kot potrdilo o plačilu in na koncu prevzela blago. Trgovka pa je poštempljan listek spravila, oziroma napičila na žebelj, zbit skozi leseno deščico, namenjen prav za to. Zanimivo je, da takrat strankam sploh niso izdajali računov, ker to ni bilo obvezno. Spravljen listek paragonskega bloka je bil potreben za zaključek blagajne po koncu delovnega dne trgovine. Dnevni izkupiček blagajne se moral ujemati s seštevkom paragonskih listkov in to je bilo to.

Vida (priimka ne poznamo) na avtomatu bifeja v delikatesi kuha kavo.
Blagajničarka je Francka Petan in Cerknice, pred blagajno pa je trgovka Vida.

V kabini blagajničarke ni bilo nič drugega kot predal za denar, blazinica s štempljem PLAČANO, najbrž še svinčnik in na drugi strani stekla posodica za lažje prebiranje in pobiranje vrnjenega drobiža.

Slovarček:

  • štempelj: žig, štempiljka

Viri:

  • Anka Kraševec

Kraj: Cerknica
Datum: 1961
Avtor: neznan
Zbirka: Anka Kraševec
Skenirano: 1. 2. 2019
Oblika: fotografija

No comments yet

Dodajte komentar

%d bloggers like this: