Skip to content

1961 Rakek – Spored Kina Iztok Rakek

18. 09. 2019
tags: ,

Kino “IZTOK” Rakek je redno izdajal lično oblikovan spored filmov za tri mesece naprej. Tako je imel kino na Rakeku v prvem tromesečju leta 1961 kar pester program. Filme so vrteli trikrat na teden: v sredo, soboto ter nedelje in praznike. Med tednom je bila le ena predstava, ob nedeljah in praznikih pa po dve.

Kino na Rakeku, ki je bil v Kulturnem (sokolskem) domu, kjer je danes servis in prodajalna avtomobilov, je bil kar dobro obiskan. To je bil čas, ko še ni bilo televizije, in seveda ne računalnikov, tablic in pametnih telefonov. Brez tega smo kar lepo shajali, se zabavali, zaljubljali in pa seveda hodili v šole ter doma na večjih in manjših kmetijah tudi veliko delali.

Takoj po vojni je bil kino tudi v vojašnicah, kjer je danes industrijska cona, rekli smo mu “Drveni Rakek”; tam so Rakovčani imeli nekaj časa tudi nogometno igrišče. Pa je JLA področje kmalu zaprla za civile, kino se je preselil v Kulturni (sokolski) dom na Rakek. Filmi so prihajali z vlakom, če se prav spomnim v treh velikih in težkih okovanih “kištah”, ki jih je bilo potrebno pripeljati do kina in potem spet nazaj na vlak. Vsaj nekaj časa je filme vrtel Metod Arko, mislim, da je tudi stanoval v Kulturnem domu.

Pred pravim filmom so vrteli “Filmske novosti”, kjer so bile prikazane novice o zmagah in uspehih tedanje države; najprej pa seveda vedno kak dogodek povezan z maršalom Titom. Pogosto so se filmi trgali, predstave so se prekinjale. Sredi kakega zanimivega prizora nenadoma ni bilo na platnu več slike, v dvorani so se prižgale luči, za kak zaljubljen par v prav neprimernem trenutku, in film je bilo treba zlepiti, da se je program lahko nadaljeval.

Od januarja do konca marca 1961 se je zvrstilo kar 47 predstav z 31 različnimi filmi. Na filmski spored sem na kratko opisal oceno filma, ki sem ga gledal, pa še kakšno drugo pripombo.

Kraj: Rakek
Datum: 1961
Avtor: Kino Iztok Rakek
Zbirka: Franc Perko
Skenirano: 1. 9. 2019
Oblika: dokument

Dodajte komentar

%d bloggers like this: