Preskoči na vsebino

1945 Cerknica – Tone Mozetič

17. 10. 2019

Na sliki, ki jo je naslikal nemški slikar Hans Rahn, med drugo svetovno vojno nemški vojak v naših krajih, je upodobljen Tone Mozetič. Slika je nastala leta 1945, kot je napisano v desnem spodnjem vogalu slike.

Kakor je zapisal Janez Mulec (Štentov Janez s Peščenka) v svoji knjigi z naslovom Izmuznjeno segljaju spomina na strani 61, ki je izšla leta 2013 v samozaložbi, je bil Hans Rahn v času povojnega ujetništva pred repatriacijo v svojo domovino nastanjen pri Štentovih. Takrat je ustvaril več slik, od katerih jih je bilo v Starihslikah že nekaj objavljenih.

Naključje je hotelo, da je kmalu po nastanku te slike Hans Rahn odšel domov v svojo domovino, iz katere se je nedolgo pred tem vrnil Tone Mozetič.

Potem ko je nemška vojska 19. 9. 1943 požgala Cerknico, je začela z aretacijami domačinov. Tako so 72 domačinov 8. 11. 1943 z žico zvezanih odpeljali v nemško koncentracijsko taborišče Dachau pri Münchnu. Na poti v taborišče so bili Cerkničani tri dni zaprti v ljubljanski gimnaziji v Mostah. Potem so jih v zapečatenih živinskih vagonih vozili v Dachau še tri dni. Med Cerkničani je bil tudi Tone Mozetič. Cerkničani so bili v baraki 23/1, kjer je spalo 5 jetnikov na eni postelji trinadstropnega pograda. Eden je moral ležati v vznožju, ostali štirje pa so spali vzdolžno. Tone Mozetič je bil eden od osemnajstih, ki so se vrnili domov.

Sliko je narisal Hans Rahn po koncu druge svetovne vojne leta 1945, kar potrjuje slikarjev podpis.

Kraj: Cerknica
Datum: 1945
Avtor: Hans Rahn
Zbirka: Dušan Mozetič
Fotografirano: 13. 1. 2018
Oblika: reprodukcija, izvirna slika je na platnu 33×41 cm

One Comment leave one →
  1. Anonimnež permalink
    17. 10. 2019 07:31

    Osemnajst od dvainsedemdesetih se jih je vrnilo domov… kakšne strašne številke.

    Všeč mi je

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: