Preskoči na vsebino

1971 Cerknica – Nogometna reportaža (1)

18. 10. 2019

Več kot igra
Nogometni sodnik in eden od organizatorjev cerkniškega nogometa Ivan Švelc, se je nekoč ustavil pred skupino nas mladcev, ki smo pred slavnim hotelom živo razpravljali o ne vem več čem. Bistro nas je pogledal in dejal: “Ah, sami naši fantje!” S prstom je pokazal vsakega posebej: “Fuzbaler, fuzbaler, fuzbaler …,” nato pa s kazalcem uperjenim name malo pomislil in rekel:“… simpatizer!”

Resnica. Številni prijatelji in znanci so na začetku sedemdesetih igrali v kakšni ekipi, če ne v članski pa v mladinski. Še več nas je bilo gledalcev, ki smo v nedeljo po deseti uri prišli v Koleno. Nekajkrat sem na tekmah naredil tudi kakšen posnetek, prav na tej sva slikala celo dva in iz teh dveh negativov je nastala nogometna reportaža. A več o tem kasneje.

Iz povojnih let je znana anekdota – o njej piše v svoji knjigi Branko Kebe – da so nogometaši prispeli na tekmo na Rakeku v osebnem avtu topolino. Lastnik Stane Urh, tudi sam fuzbaler, je preprosto odkril platneno streho, nogometaši pa so se nekako natlačili vanj in se stoje – sedel je lahko samo šofer, pa še o tem nisem prav prepričan – prepeljali na cilj. Kako zabavno in iznajdljivo, takrat. Kot vse dobre stvari je tudi trški nogomet poganjal predvsem entuziazem. Od prvih začetkov “Športnega kluba Cerknica – Slivnica” leta 1926 pa – z nekaj prekinitvami – vse do sedemdesetih let, ko se je odvila današnja zgodba.

Spomladi leta 1970 je Branko Kebe s somišljeniki ponovno sestavil Nogometni klub Cerknica. Franc Kranjc, predsednik kluba, ki je skrbel tudi za njegovo financiranje, je v Brestovem obzor­niku julija 1971 že opisal uspeh nogometašev, ki so se prebili v Ljubljansko A skupino med močnejše tekmece.

Hkrati je, ne prvič, pozval k izboljšanju pogojev kluba in ureditvi nogometnega igrišča, saj le-to ni bilo nič kaj več kot poravnan travnik. Pa še tega je včasih zalila voda, da se ni dalo trenirati in tudi kakšna tekma je bila zaradi tega preložena.

V septembru istega leta je nekdo v znani rubriki Naše malo mesto takole opisal neljubi položaj domačega nogometa, verjetno z željo, da bi podprl prizadevanja klubskega predsednika:

Tokrat tudi nekaj o nogometaših našega malega mesta, a ne o njihovih tekmovalnih rezultatih. Pravi užitek jih je pogledati, ko pritečejo na igrišče: snežnobeli dresi kot labodje krilo, nogometni čevlji se blešče, da jemlje vid, frizure brezhibne, morda jim manjka le še kravata … Ni pa užitek pogledati, kako je pripravljeno igrišče: črte je samo slutiti, ker so bile začrtane bogve kdaj, mreža na golih je obešena kot sedlo na svinji, stranski sodnik je komaj iz plenic zlezel in je manjši od zastavice, za offside pa verjetno še nikoli slišal ni. Verjetno bi morali nogometaši oziroma vodstvo poskrbeti tudi za te stvari …

V razpredelnici vidimo, da je bila Cerknica na sedmem mestu. Na prvem je bil nogometni klub Ihan, skupaj s Krimom zelo hud tekmec in v skupini izrazit favorit. In tu se reportaža pravzaprav začne. Ihan je prišel po razporedu tekem v Cerknico in kljub vsem doslej naštetim težavam ga je bilo treba premagati! Je bilo na začetku maja 1971? Mogoče mi bo s točnim podatkom lahko pomagal kdo od nekdanjih nogometašev ali bralcev.

Na naslovni fotografiji je prav začetek te tekme. Nogometaši se rokujejo. Ihan je v progastih dresih, Cerkničani pa v temnih (zelenih) majicah in belih hlačkah. Kot piše D. Trotovšek v Brestovem obzorniku, so naši nogometaši konec maja 71 že igrali v novih dresih, ki jih je sponzorirala Kreditna banka Koper. Tekma je bila torej tik pred tem, lahko pa je bila tudi kasneje in so igrali danes v starih dresih, ker so bili novi ravno v žehti.

Na sliki je s številko 11 Marjan Lešnjak, zadaj Ivo Knap in Branko Kebe. Drugih ne vidimo. No, saj to je komaj začetek. Več prihodnjič.

(se nadaljuje)

Slovarček:

  • offside, ofsajd: prepovedan položaj. Zapleteno pravilo, a na kratko: igralec, ki je na nasprotnikovi polovici in teče proti nasprotnikovemu golu pride v ta položaj, kadar je bližje golu kot žoga (ki mu jo je nekdo podal) in hkrati bližje kot predzadnji igralec nasprotnega moštva (običajno branilec, kot zadnji se šteje golman). Uff!

Viri:

  • Branko Kebe: Ob 75-letnici Nogometnega kluba Cerknica, 1999, samozaložba.
  • Dušan Trotovšek: Napredek športa; Brestov obzornik, 31. 5. 1971, str. 8
  • Franc Kranjc: Lep napredek NK Cerknica; Brestov obzornik, 31. 7. 1971, str. 7
  • Naše malo mesto; Brestov obzornik, 30. 9. 1971, str. 7


Kraj: Cerknica
Datum: pomlad 1971
Avtor: Bojan Štefančič
Zbirka: Bojan Štefančič
Skenirano: 22. 7. 2019
Oblika: negativ, preslikani članek

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: