Skip to content

1940 Slovenska obala – Na morju

27. 11. 2019

Ne vemo, kdaj je slika nastala, zato letnico ugibam. Ana Poženel je obiskovala Kmetijsko šolo Bokalce. Na sliki je stara kakšnih dvajset let, rojena pa je bila leta 1920. Zanimivo je, da so vsa dekleta na sliki oblečena podobno. Bele bluze, obleke brez rokavov s cvetličnim vzorcem, firtoh, okrog ramen pa rute. Iz tega sklepam, da so šle na zaključni šolski izlet in se enako oblekle. Čeprav je na zadnji strani Anina hčerka zapisala, da je to na Cerkniškem jezeru, pa ni. Res je jezero veliko, včasih največje v Sloveniji*, ampak tolikšno pa le ni. Tudi pomola, na katerem sedijo in stojijo na jezeru, ni. V ozadju levo pa je opaziti celo ladjo. In enega fantiča imajo med seboj.

Pri nas nismo hodili na morje, ker je bilo za mamo bogokletno, da bi tam ležala en teden brez dela. Jaz pa mulc k mulc, sem pa na morje hotela in tako so me nekoč, sedem let sem imela, podtaknili teti Mari, ki me je rade volje vzela. Je imel bratranec vsaj družbo. Bili smo v Fiesi. Stanovali smo v sindikalnem domu nedaleč od morja. V domu je bil upravnik, ki je igral harmoniko, za kuharico je bila pa Fani. S hišnikom sta se kar naprej prepirala, eden brez drugega pa tudi nista mogla. Zvečer se je hišnik s harmoniko usedel na dvorišču pod brajdo in oznanil, da bo eno zaigral. Otroci smo se nabrali okrog njega kot koze okrog solnice.

»Katero pa čm?«
»Faniko,« smo se zadrli v en glas.
»Prav, samo okrog mene se postav’te, če Fanika pride, da me ne bo z metlo.«

Pesem je šla pa takole:
Je Fanika naša prav lepo dekle,
če ne jezi se prav lušna je še,
če pa jezi se je kokr hudič,
upravnika ne mara prav nič.
Je Fanika umrla v nebesa je šla,
copate pozabla, domu je pršla.
Je matrnga umrla u p’ku je pršla,
je Fanika zvedla iskat jo je šla.

Takrat se je pa na vratih pojavila Fanika z metlo in vsi smo začeli kričat: »Fanika, Fanika!« Upravnik je pograbil harmoniko in »bežal«, mi pa okrog Fanike, ki se je smejala na vsa usta, da ne bo šla za njim. Mater je bilo lušno. Odlično predstavo sta si izmislila. Zdaj imajo mulci pa pametne telefone. Prav jim je!

* Najvišja gladina Cerkniškega jezera je bila izmerjena novembra leta 2000, in sicer so na vodomerni postaji Stržen Dolenje Jezero namerili 654 centimetrov. Takrat je površina jezera znašala okoli 25 kvadratnih kilometrov, gladina jezera pa je bila za poldrugi meter višja od sedanje. (leta 2017, ko je bil napisan članek, op. p.)

Edini deček med dekleti.
Druga z desne v prvi vrsti je Ana Poženel.

Viri:

Kraj: Slovenska obala
Datum: 1940
Avtor: neznan
Zbirka: Marta Mele
Skenirano: 5. 3. 2017
Oblika: fotografija

No comments yet

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: