Skip to content

1966 Velike Bloke – Soseda in hiše v ozadju

31. 01. 2020

Ob ograji sosedove – Tonove grede je poleti 1966 nastala fotografija, ki je neverjetno prav prišla po več kot petdesetih letih. Pojdimo lepo po vrsti.

Sosedov Boris je takrat končal 6. razred osnovne šole, jaz pa 1. letnik TŠSS v Ljubljani in sem že opravljal prvo počitniško prakso v mehanični delavnici KZ Cerknica na Marofu. Veliko sva bila skupaj in ni čudno, da naju je neznani fotograf ujel ob cesti in posadil na betonski zid vrtne ograje. Ozadje tvorijo še vogal Tonove hiše, v sadovnjaku čez cesto se skrivajo Korenova in Srnelova hiša z gospodarskimi poslopji. V zgornjem desnem vogalu slike se vidi eden od treh vojaških stanovanjskih blokov t. im. “vil” za Srnelovo hišo.

Po več letih gradnje so bili ti bloki dokončani leta 1962 in v vsakem so štiri dvosobna stanovanja. Ko se je enota JLA v kasnejših časih zmanjševala, tudi bloki niso bili v celoti zasedeni. Počasi so se vanje vseljevali civilni uslužbenci vojske, policije, eden od blokov je ostal prazen in zapuščen in je nazadnje služil za kuliso ob snemanju nekega slovenskega filma. To je že tako slabemu stanju stavbe dalo končni udarec. Bloška občina in država sta se pred nekaj leti dogovorili, da stavbo prevzame občina. Sledilo je popravilo strehe in priprava načrtov za obnovo. Izvirni gradbeni dokumenti so seveda neznano kje v arhivih, saj je normalno, da ob osamosvojitvi papirjem zapuščene hiše v Velikih Blokah niso posvečali kakšne pozornosti. Še mnogo pomembnejše stvari so šle takrat bolj po “kavbojsko”. Danes je drugače in papirje je treba nekako vzpostaviti. Za hiše, grajene pred letom 1967, velja neki enostavnejši predpis o obnovah. Gradbenik Stane Jakopin iz Bloške občine, ki je obenem urednik Bloškega koraka, se je spomnil Starih slik in mojih prispevkov.

“Lojze, ti gotovo veš, kdaj so bili zgrajeni bloki za Srnelom, rabili bi te kot kredibilno pričo pri Upravni enoti Cerknica.” Malo sem pomislil in takoj potrdil. Za dobrobit naše občine bom pa že stopil v Cerknico in jim pojasnil kako in kaj. Spomnil sem se mojega albuma, slike z Borisom in vile v ozadju. S Stanetom sva se že čez nekaj dni potegnila v Cerknico. Vse je teklo uradno: moje generalije, kaj vem o stavbi, predvsem o času izgradnje, kako se vsega spomnim. Prijaznemu uradniku Robertu sem vse pojasnil.

Med leti 1958 in 1962 je gradnjo izvajalo GP Zidar Kočevje, kjer je bil delovodja sorodnik mojega očeta iz Velikih Lašč, ki se je pisal Mencin. Podjetje je imelo ob cesti veliko leseno gradbeno barako, kjer so stanovali delavci in manjšo leseno stavbo za vodstvo gradbišča. Nesreča je hotela, da je pozimi vsebina vedra s pepelom iz peči za ogrevanje končala za barako. Veter je naredil svoje in baraka je kot bakla pogorela do tal, s stanovanji in vsem skromnim imetjem delavcev vred. Pogorela je tudi njihova kuhinja, kjer je delala Srnelova Justina. Gasilci niso mogli veliko pomagati, ubranili so le sosednja poslopja. Moj oče je delavcem – še danes vem, da je bil eden Čorić Ibro, za silo krpal ožgane obleke. Otroci smo še dolgo v pomlad stikali po pogorišču. Gradnjo so z zamikom končali leta 1962. Tudi nekaj mojih sošolcev iz oficirskih družin je stanovalo tam. Za konec sem predložil še to sliko. Stane in Robert sta kar gledala. Tako se dokumentirano priča pred organi! Zapisnik z izjavo je bil eins zwei dokončan in podpisan, pri Dominu v Novi vasi sem bil deležen kave z dodatkom, pa je bilo končano. Pravijo, da se bo obnova hiše pričela še letos.

Sosed Boris Modic se je po končani osnovni šoli pri Babniku v Ljubljani izučil za elektromehanika. Delal je v Kovinoplastiki Lož in nato servisu Iskre v Ljubljani. Usoda mu ni bila naklonjena, v prometni nesreči je izgubil sina edinca, njega pa je pri 44. letih spravila v grob huda bolezen.
Sliko sem za dobrobit občine iztrgal iz svojega albuma, kjer je bila dolga leta skrbno pripopana.

Slovarček:

 • eins zwei: ena dva – takoj, tiktak
 • pripopana: prilepljena
 • generalije: osebni podatki
 • TŠSS: Tehnična šola za strojno stroko

Viri:

 • Marinka Lazić – Korenova, V. Bloke

Kraj: Velike Bloke
Datum: 1966
Avtor: neznan
Zbirka: Alojz Mazij
Skenirano: 18. 1. 2020
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
 1. zvonkajeselnik permalink
  3. 02. 2020 12:19

  Dragocen in pomemben spomin iz otroštva je v nekem trenutku v prihodnosti prišel še kako prav. Vedno mi je bilo žal za stanovanja v oficirskih blokih, ki so dolga leta samevala in propadala. Sem vesela, da se je to vprašanje končno premaknilo. Upam pa, da bo kmalu ustrezno rešena tudi vojaški objekt sredi Blok, ki grdo kazi prelepo vasico.

  Liked by 1 person

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: