Skip to content

1970 Cerknica – Malnarjeva mama praznuje 90 let – I.

27. 02. 2020

Pričujoča fotografija je nastala ob praznovanju devetdesetletnice Marije Brence, po domače Malnarjeve izpod farovža. Posnel jo je Jože Žnidaršič – Bajček, kar je več kot očitno zaradi načina obreza slike in pa ker smo na ostalih slikah s tega praznovanja vsi dobre volje. Poleg tega, da nas je vedno nasmejal, je del odlične slike, ne pa kot sedaj ti pametni telefoni. Kar primerjajte sliko, na kateri ste vi izpred štiridesetih let, ki jo je naredil on in pa novo s telefona. Ja, včasih je bilo čisto drugače kot sedaj, ko bi vsi radi dolgo živeli, star noče biti pa nihče.

Preden se posvetim stari mami, bi na tej sliki omenil kredenco za slavljenko, ki smo jo imeli v kuhinji in v kateri je bilo spravljeno vse, kar smo rabili pri kuhi in pospravljanju rezultatov le te. Seveda se je moral v njej videti nobel servis, ki se je morda rabil enkrat na leto in kdor je po nesreči oškrbnil, ali bog ne daj razbil delček le tega, se je znašel na prednostni listi za pekel. Na vrhu levo je moj šparovček, ki je imel ob tresenju vedno bolj prazen zvok in pa obvezna stara dobra vekarca na fižol. Nihče se ni jezil, če je na dan zaostala za nekaj minut, si jo pač na novo nastavil ob radijskih poročilih, ne pa kot sedanje supermoderne budilka, ko za nastavitev jutranjega bujenja rabiš štiri, za jutranjo tišino pa dve strani navodil.

Naša stara mama se je morala kot majhna punčka preselila v Martinjak iz Zahriba z Vidovske planote. Ko je bila stara devetnajst let, se je poročila in dobila priimek Brence, ki izhaja iz Rakitne in ga je leta 1850 v Martinjak v mlin zanesel moj prednik. Ker je tašča ni marala, ker je k premožnemu mlinu prinesla premajhno doto, saj v njeni culi ni bilo niti ene njive, kaj šele gozda, sta se z možem preselila v Cerknico in nekaj časa stanovala blizu nekdanje Šerkove hiše. Tam sta kmalu po poroki dobila tri otroke, štorklje so bile očitno takrat bolj hitre, nato pa je mož za nekaj let odšel v Ameriko. Ob vrnitvi sta s prisluženim denarjem leta 1914 kupila mojo rojstno hišo, ki je hišno ime “pri Malnarjevih” dobila po očetovem poreklu, po martinskem mlinu. Teta mi je povedala, da sta jo na začetku celo oddajala, ker se jima je to pač splačalo in da sta se vanjo preselila z družino za stalno šele kasneje.

Takoj po moževi vrnitvi so se jima rodili še trije otroci, a je petega po vrsti, triletno Marijo, odnesla smrt, saj se je utopila v koritu na žagi. Od vseh otrok je živa samo še 98-letna hči Micka s priimkom Bečaj, ki živi v Domu starejših občanov v Mariboru in jo je mama rodila pri svojih dvainštiridesetih. Omenjena v Starih slikah, ko je 1947 naredila šoferski izpit, torej pred zavidljivimi 73 leti.

Čez nekaj časa je šel mož še enkrat v Ameriko, po vrnitvi domov pa je čez čas zbolel in umrl leta 1936. Da je lahko preživljala družino, je pred njegovo smrtjo, in še dolgo po njej, po Kamni gorici nabirala brinje in kuhala brinjevec. Pripovedovala je, da ga je morala skriti med krompir v jaml’co, ker bi drugače očeta prevečkrat » bolel želodec ». Hudo je bilo tudi med vojno, saj bi lahko vsak dan dobila vest o smrti katerega od otrok, sploh o mojem očetu, ki je bil dve leti zaprt v taborišču Dachau, kar je stari mami odzvanjalo vse do smrti. Preživeli so vsi. Razen enega so se vsi poročili in imeli naslednike, ki ohranjamo spomin nanje.

 • Na sliki levo Hrbljanava mama iz Slivnice.
 • V sredini Marija Brence, Malnarjeva mama.
 • Desno njena snaha Meri Brence, Malnarjeva z Velike gase, sestra Lipetovega Viktorja, gostilničarja iz Velikih Blok.

Slovarček:

 • farovž: župnišče
 • kredenca: vrsta omare za posodo in pribor
 • oškrbnil: okrušil
 • šparovček: hranilnik
 • vekarca: budilka na ročno navijanje
 • jaml´ca: v enem od hišnih prostorov skopana jama v tleh za shranjevanje, najbolj običajno krompirja

Viri:

 • Micka Bečaj

Kraj: Cerknica
Datum: 1970
Avtor: Jože Žnidaršič st.
Zbirka: Jože Brence
Skenirano: 8. 2. 2020
Oblika: fotografija

5 komentarjev leave one →
 1. 27. 02. 2020 08:20

  Kakšne očarljive gospe!

  Všeč mi je

 2. jozebrence permalink
  27. 02. 2020 11:04

  Tudi mi bomo, če bomo prišli do tja.
  😉

  Všeč mi je

 3. bredatursic permalink
  27. 02. 2020 11:05

  Podobno kredenco imamo pri nas, ohranili smo jo, in jo imamo v uporabi, kot najlepši kos pohištva v kuhinji. 🙂

  Všeč mi je

 4. jozebrence permalink
  27. 02. 2020 11:26

  Lepo od vas, Breda. Našo smo zavrgli pri prenovi hiše leto po mamini smrti. Ne spomnim se, takrat sem bil star trinajst ali štirinajst let, ali zaradi zdelanosti od vlage, ali ker ni ” pašala ” k novemu pohištvu.

  Všeč mi je

Trackbacks

 1. 1970 Cerknica – Malnarjeva mama praznuje 90 let – II. | Stare slike

Napiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: