Skip to content

1930 Nadlesk – Kolesarji

5. 06. 2020

Fantje iz Nadleska so se v najboljših oblekah slikali s svojimi kolesi. Verjetno pred gostilno. Tretji z leve je Koren iz Nadleska, tretji z desne pa Kvaternik iz Šmarate.

Prav tako kolo si je kupila moja mama leta 1956, da se je lahko vozila na šiht v Cerknico. Zanj je dala 46.000 dinarjev. Plača je bila 10.220 dinarjev. Tale so brez luči. Mamino pa ima še luč in na sprednjem kolesu dinamo. Zaradi tega si moral poganjati kot zmešan. Sploh v klanec. Velikokrat je povedala, da je iz Cerknice na Rakek komaj poganjala. Ko je šla iz popoldanskega šihta, je bilo tema in bilo jo je strah. Ta ji je dajal moči. Potem sem se nekaj časa z njim vozila jaz. Ko pa so »ven prišli« poniji, je bilo to kolo, narejeno v tovarni Rog, starinsko in bohnedej, da bi se peljala z njim. Treba je bilo kupiti kolo Pony. Tam si šele poganjal, ker je imel majhna kolesa. Bil je bolj za afnarijo. Sploh zato, ker je bil zložljiv. Kolo ima na desni ročno zavoro, ki prime na prednje kolo. Če stisneš pri večji hitrosti se lahko zgodi, da povohaš cesto prav od blizu. Na torpedu pa je še zavora na kontrapezo, na zadnje kolo.

Lunca sanjava nad zemljico plava pa med oblaki pot si utira, mama pa goni kolo od Podskrajnika gor proti Rakeku. In ker je bilo dovolj svetlo, je odmaknila dinamo, da je lažje poganjala. Za ovinkom pa glej hudič, pravzaprav je bil mož v modrem. Nimate luči, to bo deset dinarjev. Mama pove, da nima denarja s seboj. Pa naj mož prinese jutri popoldan k Mlakarju. Tam je bila gostilna. Naslednji dan je dala mama deset dinarjev, preden je šla v službo, ata pa se je po službi odpravil k Mlakarju. Tam je našel dotičnega, takrat še miličarja, in sta teh deset dinarjev skupaj zapila. Tako se to dela!

Komisija za vzgojo in varnost v cestnem primeru LR Slovenije je 3. aprila 1960 začela akcijo za kolesarje. Skušali so jih motivirati za boljšo opremljenost kolesa in odstranjevanje tehničnih nepravilnosti. Opozarjali so jih na previdno, disciplinirano in varno vožnjo v cestnem prometu. Komisija je za akcijo pripravila obširno gradivo: letake, brošure, slikanice za šolske otroke, nalepke, filme, diapozitive. Sredstva so prispevali Državni zavarovalni zavod LRS, Avto-moto zveza Slovenije, Državni sekretariat za notranje zadeve LRS ter mnoga podjetja po okrajih in občinah. Organizirali so 9200 predavanj, ki se jih je udeležilo 640.000 ljudi (zna biti, da je bilo mus). Največ predavanj je bilo po šolah in podjetjih. Do konca akcije je 17.400 tečajnikov opravilo kolesarske izpite. Prejeli so posebno značko in izkaznico o sposobnosti vožnje kolesa v cestnem prometu.

Malo je pa le pomagalo.

Slovarček:

 • dinamo: stroj za proizvajanje enosmerne električne napetosti: pritrditi dinamo na kolo; avtomobilski dinamo; slišati je bilo samo brnenje dinama
 • torpedo: priprava v pestu zadnjega kolesa, ki omogoča prosti tek kolesa pri mirovanju pedalov, pogon pri potiskanju pedalov naprej in zaviranje pri potiskanju pedalov nazaj: torpedo se je preveč segrel / kolo na torpedo
 • kontrapeza: vzvod – podolgovata priprava ali del naprave, vrtljiv okoli nepremične osi, za dviganje, premikanje bremen (knjižno), sicer pa pedal kolesa pritisneš v nasprotno smer od smeri potovanja in kolo se ustavi. Današnja kolesa tega nimajo več.
 • LRS: Ljudska republika Slovenija
 • za mus: obvezno

Viri:

Kraj: Nadlesk
Datum: 1960 okoli 1930 1
Avtor: neznan
Zbirka: Župnišče Stari trg
Skenirano: 28. 3. 2012
Oblika: fotografija

1 Dopolnjeno 6. 6. 2020 s podatki, ki so jih v komentarjih prispevali bralci.
Popravljena je bila tudi letnica v naslovu.

4 komentarji leave one →
 1. Peter Škofič permalink
  5. 06. 2020 09:02

  Ste res prepričani, da je fotografija nastala šele leta 1960? Meni se zdijo bicikli in oblačila portretirancev mnogo starejša. Morda tam iz 30-ih let prejšnjega stoletja?

 2. 5. 06. 2020 10:18

  Če ni na sliki zapisano, nismo nikoli prepričani. Na tej piše 1960 in tudi več sodelavcev starih slik je potrdilo to letnico. Vedno pa obstaja možnost, da se motimo in popravka bomo veseli.

 3. 5. 06. 2020 12:22

  Ali ni tista številka na hrbtni strani bila prvotno res 1930? Tudi meni se namreč zdi slika starejša. Poleg tega bi rekla, da leta 1960, ko so se pojavili že prvi mopedi, kolesa niso bila več tako zelo imenitna, čeprav za večino še vedno dragocena in pomembna, da bi možje v nedeljskih oblekah takole postavili.

Dodajte komentar

%d