Skip to content

1947, 1948 Rudno, Jelovica, Srbska Mitrovica – Pohvala, Priznanje in Diploma

18. 07. 2020


Trije dokumenti – Pohvala, Priznanje in Diploma pripovedujejo o posebnem času mladinskih delovnih brigad v Federativni narodni republiki Jugoslaviji od leta 1946 pa do okoli 1987, ko se je država imenovala Socialistična federativna republika Jugoslavija, potem ko je bila vmes nekaj časa tudi Federativna ljudska republika Jugoslavija …

Te tri dokumente je prejel takratni brigadir Anton Avsec iz Starega trga pri Ložu in jih shranil do danes, medtem ko se posojena brigadirska izkaznica ni vrnila k svojemu lastniku.

Besedilo prvega dokumenta, ki ga je izdal Štab mladinskih delovnih brigad na gradnji gozdnih komunikacij pod št. B-44 v znak priznanja izreka Avsec Antonu pohvalo za požrtvovalno delo, vložen trud in pokazano delovno disciplino pri gradnji gozdnih objektov, t. j. gozdne poti pri Rudnem. Konča se z obveznim pozdravom Smrt fašizmu – Svoboda narodu! Izdan je bil v Ljubljani 28. avgusta 1947.

Na roke izrisano in izpisano posebno Priznanje je Anton Avsec prav tako kot zgornjo Pohvalo prejel avgusta 1947 za njegovo požrtvovalno delo v Bičkovi mladinski delovni brigadi na Jelovici. t. j. pri gradnji gozdne poti Rudno – Rastovka. Podpisala sta ga sekretar in komandant MDB na Jelovici, a se imen žal ne da prebrati. Datuma ni.

Brigada se je imenovala po bratih Bičkih, znanih iz NOB po svoji hrabrosti v bitki pri Dražgošah. Eden od njiju padel na kraju, ki se danes imenuje Bičkova skala, kjer je tudi obeležje.

Tretji dokument je Diploma, napisana v cirilici na okrašenem rumeno belem obrazcu. Zgoraj je na začetku stiliziranega lovorovega venca narisana peterokraka zvezda, na njej pa kladivo, srp in knjiga, na desni strani je upodobljeno delo brigadirjev, spodaj pa je prostor za štampiljko, ki se prav tako nadaljuje v ornament z lovorovimi listi. V besedilu piše:

Diploma

Drugu Avsec Antonu iz IV. Primorske omladinske radne brigade izdaje se ova diploma kao priznanje za požrtvovalnost

u radu na izgradnji Autoputa

Bratstvo – Jedinstvo.

Smrt fašizmu – Sloboda narodu!

Srpska Mitrovica, 1948


GLAVNI ŠTAB
OMLADINSKIH RADNIH BRIGADA
NA IZGRADNJI AVTOPUTA
BRATSTVO – JEDINSTVO.
KOMANDANT (podpis nečitljiv)

Najvišje brigadirsko priznanje bil naziv udarnika in v zvezi s tem udarniška značka. Iz Loške doline je znan primer brigadirja Nelca, ki je bil kar 14-kratni udarnik. Obstaja tudi Združenje brigadirjev, katerega člani se kljub zrelim letom še vedno redno srečujejo vsako leto.

Slovarček:

  • MDB: mladinska delovna brigada
  • Drugu Avsec Antonu iz IV: Primorske omladinske radne brigade izdaje se ova diploma kao priznanje za požrtvovalnost u radu na izgradnji Autoputa Bratstvo – Jedinstvo. Smrt fašizmu – Sloboda narodu!: Tovarišu Avsec Antonu iz IV. Primorske mladinske delovne brigade se izdaja ta diploma kot priznanje za delovno požrtvovalnost pri gradnji Avtoceste bratstva in enotnosti. Smrt fašizmu – Svoboda narodu!

Viri:

  • Anton Avsec, Medvode, junij 2020, ustno

Kraj: Rudno, Jelovica, Srbska Mitrovica
Datum: 28. avgust 1947, 1948
Avtor: ni znan
Zbirka: Tone Avsec, Medvode
Skenirano: 5. 7. 2020
Oblika: dokument, PDF datoteka

Dodajte komentar

%d