Preskoči na vsebino

1954 Martinjak – Wojgn!

1. 10. 2020

  Žaga v Martinjaku je začela delovati že leta 1920. Iz te žage in kasneje parne žage se je razvila prva lesna tovarna na tem področju – Franc Premrov in sin, lesna industrija Martinjak. Svoje uspešno delo je nadaljevala takoj po vojni. Obratoval je polnojarmenik, ki je žagal predvsem bukovo hlodovino. Leta 1947 je bila tovarna nacionalizirana. Tedaj je že proizvajala zabojne elemente. Obrat je imel kotlovnico in je bil tako vsaj delno neodvisen od dobave električne energije. Izdelovali so tudi drobno galanterijo: čopiče, čebričke, škafe, vedra in obešalnike, ki so jih izvažali v ZDA. Do leta 1950 ni bilo nikakršnega razvoja. Prva večja obnova je bila maja 1954. Delavci se niso dolgo veselili svoje pridobitve.

V soboto, 3. julija 1954, med deseto in enajsto uro dopoldan, je v tovarni izbruhnil požar. Na pomoč so prihiteli gasilci iz Cerknice, Rakeka, Postojne in Loške doline. Kljub vsem naporom dragocenih strojev niso mogli rešiti. Preprečili so le širjenje požara. Škoda je bila nekaj sto milijonov. Dvestosedemdeset delavcev ni vedelo, kakšna bo njihova usoda. Ob pogledu na pogorišče so nekateri delavci jokali. Ogenj je prizadel ne le podjetje, temveč tudi družine delavcev, ki so imele v tej tovarni edini vir zaslužka. Kako je požar nastal, niso ugotovili. Domnevali so, da naj bi v brusilnici nastala iskra, ki je zanetila prah, ki nastaja pri brušenju. Ta prah je zelo vnetljiv. Druga domneva je bila, da se je vnel jermen in zanetil prah. Ne glede na vzrok so bile posledice katastrofalne.

Kmalu je stekla obnova. Delavci so se prelevili v zidarje, tesarje, malavarje in začeli z obnovo. V nekaj mesecih so postavili novo tovarno: svetlejšo, sodobnejšo in tehnološko bolj opremljeno. Žage niso več obnovili. Proizvodnjo so usmerili v izdelke iz masivnega lesa.

Gasilci se trudijo na strehi. Pomagajo jim delavci.
Delavci so sami gasili …
… in pomagali gasilcem.

Slovarček:

  • wojgn!: ogenj, gori! (pogovorno)
  • polnojarmenik: mini gater – stroj za istočasno žaganje celega hloda v deske
  • gater: stroj za žaganje hlodov v deske – jarmenik

Viri:

Kraj: Martinjak
Datum: 3. julij 1954
Avtor: neznan
Zbirka: Samo Štritof
Skenirano: 14. 7. 2020
Oblika: fotografija

One Comment leave one →
  1. 1. 10. 2020 08:28

    Spomnim se tega dogodka, ker je šel tudi naš oče z drugimi gasilci iz Loške doline tja gasit. Zelo dolgo ga ni bilo domov, ko je prišel pa je bil čisto izčrpan, umazan in z velikim mehurjem na hrbtni strani roke. Do tedaj smo tudi v Podcerkvi že vedeli, zakaj so tulile sirene – pogorela ja fabrika v Martinjaku. Tega ne pozabiš. “Vse je šlo!” je rekel oče…

    Liked by 4 people

Dodajte komentar